Karel III. i William zrušili své plány. K pracovním povinnostem se vrátí nejdříve v červenci

Král Karel III. i jeho starší syn princ William v průběhu týdne náhle zrušili veškeré své oficiální aktivity. Zprávu potvrdil Buckinghamský palác ve vyjádření pro web BBC. Britský monarcha s následníkem trůnu se tak rozhodli kvůli termínu parlamentních voleb. Britský premiér Rishi Sunak je nečekaně vyhlásil už na 4. července. Očekávalo se přitom, že budou až na podzim.

Británie nakonec nebude žít v létě předvolební kampaní. Rozhodl o tom premiér Rishi Sunak, když nečekaně posunul termín parlamentních voleb už na začátek července. V reakci na to dva nejvyšší představitelé královské rodiny zrušili svůj oficiální program.

ČTĚTE TAKÉ: S princeznou Kate to nevypadá dobře. Fanoušci ji na veřejnosti ještě hodně dlouho neuvidí

A to včetně některých návštěv a cest, které by mohly odvádět pozornost od volební kampaně. „Jejich veličenstva se upřímně omlouvají všem, kterých se to může dotknout,“ uvedl palác v prohlášení, které má k dispozici web BBC.

Ve čtvrtek a v pátek měl panovník naplánované návštěvy továrny Bentley a komunitního centra v Cheshiru. Kvůli parlamentním volbám své plány zrušil, stejně jako jeho syn princ William.

Výročí vylodění platí

Nadále se však budou účastnit velkých plánovaných akcí i zahradních slavností. Společně mají na příští měsíc naplánovanou cestu do Francie při příležitosti oslavy 80. výročí vylodění v Normandii, kde je bude doprovázet i královna Camilla.

Během volební kampaně se má uskutečnit také japonská státní návštěva, o jejím případném zrušení rozhodne ministerstvo zahraničí.

Král Karel III. se přitom k pracovním povinnostem vrátil teprve před pár týdny. Od února, kdy oznámil světu, že mu byla diagnostikována rakovina, se až do nedávna žádných veřejných akcí neúčastnil, připomněl portál InStyle.

Díky volbám bude mít princ William více než měsíc volného času, kdy se bude moci naplno věnovat rodině, která ho teď potřebuje. Jeho manželka Kate rovněž prochází náročnou léčbou rakoviny. „Pro Williama je to jistě přínosem, zatímco pro Karla III. to bude pravděpodobně frustrující krok zpět, právě když se vracel zpět do tempa,“ napsal web Newsweek.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Karel III. byl otevřený, Kate vyvolala negaci. Expertka zhodnotila přístup královské rodiny

Tagy: