Tatiana Kuchařová se chlubí, že je ambasadorkou OSN. Nikdo jí ale tento titul neudělil

Tatiana Kuchařová, která se pyšní korunkou nejkrásnější ženy světa za rok 2006, o sobě tvrdí, že je českou ambasadorkou OSN. Jak ale redakce CNN Prima NEWS zjistila, není zřejmé, že by jí někdo tento titul udělil. „Vystupuji tak dobrovolně, nejsem jako ambasadorka nikde zaměstnána a všechny náklady s tím spojené si hradím sama. Moje role vzešla z téhle dlouholeté spolupráce, kterou považuji za smysluplnou a důležitou,“ reagovala Kuchařová.

Tatiana Kuchařová se v charitativních projektech angažuje už řadu let. V roce 2008 založila Nadaci Krása pomoci, která podporuje seniory v ČR. Na svých oficiálních stránkách uvádí, že od roku 2017 je ambasadorkou SDGs (Cílů udržitelného rozvoje) a zastupuje český neziskový sektor v OSN. Celá věc má však jeden podstatný háček. Jak redakce CNN Prima NEWS zjistila, nikdo netuší, kdo a na základě čeho jí titul ambasadorky udělil, kdo jí do funkce jmenoval, v čem její práce spočívá nebo na jak dlouho tento mandát má.

ČTĚTE TAKÉ: Hořké zklamání herce Luďka Soboty. Manželka mu po letech přiznala, že syn není jeho

„Paní Kuchařová se podle našich znalostí dlouhodobě angažuje na národní úrovni na podporu globální agendy SDGs. Dotaz v této věci je nutné směrovat na příslušné instituce, které tuto roli zajišťují, doporučuji ministerstvo zahraničních věcí anebo životního prostředí. Věřím, že vám relevantní české instituce poskytnou další informace, které se zabývají obsahem, rozsahem i délkou mandátu,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Michal Broža, vedoucí kanceláře informačního centra OSN v Praze.

Ministerstva jí titul neudělila

Ministerstvo zahraničních věcí (MZV) však sdělilo, že Kuchařové titul ambasadorky neudělilo. „Paní Kuchařová se jménem českého neziskového sektoru dlouhodobě účastní různých zasedání a akcí v rámci OSN zejména k tématům udržitelného rozvoje nebo práv žen, a to ve spolupráci s různými resorty. Titul ambasadorky pro cíle udržitelného rozvoje (SDGs) OSN jí MZV neudělilo, a proto nemůžeme sdělit ani žádné další podrobnosti k této funkci,“ uvedl mluvčí MZV Daniel Drake.

V podobném duchu reagovalo také ministerstvo životního prostředí (MŽP). „Spolupráci s paní Kuchařovou máme pouze neformální, respektive se jedná o sdílení informací s Nadací Krása pomoci a případně o vzájemnou podporu při sdílení akcí. Paní Kuchařová podporuje Cíle udržitelného rozvoje. Statut ‚ambasadorky SDGs' není ze strany MŽP nijak formálně podchycen, netušíme, zda tomu tak není ze strany OSN nebo MZV,“ prohlásila mluvčí MŽP Veronika Krejčí.

Reakce Tatiany Kuchařové

Tatiana Kuchařová se nařčením brání. Uvádíme celé její vyjádření pro CNN Prima NEWS:

„Mrzí mě, že vás tahle moje role nezajímala dřív. Kdyby ano, mohli jste třeba natočit reportáž o tom, jak populace stárne a v roce 2050 bude třetina lidí v důchodovém věku nebo o dalších důležitých tématech, které jsme na půdě OSN řešili. Každopádně mě jako ambasadorku Cílů SDGs představují od roku 2017, kdy jsem byla členem oficiální delegace na HLPF a kde jsme prezentovali, jak ČR plní zmíněné cíle. Od té doby se pravidelně různých akcí v OSN účastním a mluvím primárně o své zkušenosti z nadace Krása pomoci a o genderové rovnosti. Zároveň se snažím v ČR zvýšit povědomí o Cílech SDGs, protože představte si, že média o nich tolik nepíšou. Vystupuji tak dobrovolně, nejsem jako ambasadorka nikde zaměstnána a všechny náklady s tím spojené si hradím sama. Moje role vzešla z téhle dlouholeté spolupráce, kterou považuji za smysluplnou a důležitou.“

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jaroslav Suchánek, televizní komentátorská legenda a otec herce Michala Suchánka: Zůstal jsem sám, prožívám nejblbější část života

Tagy:
OSN charita politika titul Ondřej Brzobohatý CNN Prima NEWS mezinárodní vztahy diplomacie modelka vláda Česko ambasadorka Česká Miss Taťána Kuchařová Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Ministerstvo životního prostředí České republiky Cíle udržitelného rozvoje