Mádl se dal na dráhu spisovatele. City umím vyjádřit líp na papíře než v životě, přiznává

Jiří Mádl v pořadu Show Jana Krause

Show Jana Krause - Jiří Mádl

Jiří Mádl není jenom herec, scénárista nebo režisér, ale také spisovatel, který před nedávnem dokončil svůj první román. Knihu věnoval přítelkyni Adrijaně, původem ze Srbska. A přestože se Mádl považuje do jisté míry za romantika, své city prý umí vyjádřit daleko líp na papíře než v životě.

„Cítím své limity, kdy to třeba neumím tak projevit. Mám pocit, že jsem city nejvíc projevil v knížce, a trochu mě mrzí, že v životě se to ještě učím,“ přiznal moderátorovi Janu Krausovi 35letý herec. Při psaní své prvotiny Přitažlivost planety Krypton prý vycházel i z momentů ze svého života. Rozhodně se prý ale nejedná o autobiografii. Jedna postava má však k Jiřímu Mádlovi mimořádně blízko. „Jmenuje se Martin,“ prozradil herec.

Že se Mádl vydal na dráhu spisovatele, prozradil už loni na podzim. K dopsání románu ovšem využil hlavně období covidu. „To byl na spoustu věcí dobrý čas, na knížku především,“ uvedl Mádl, který v té době ale nepověsil na hřebík ani herectví a zahrál si v hvězdně obsazené komedii o mužích, kteří se sejdou na terapeutickém sezení pro eroticky závislé.

To Jana Krause přivedlo na myšlenku, zda může existovat někdo „eroticky nezávislý“ a jak by si takového člověka Jiří Mádl představoval. „Tak, že někdo přijde na bar a je mu to jedno,“ řekl s povzdechem nad těžkou otázkou Mádl.

Ideální je Irsko

Slavnému moderátorovi také přiznal, že má v záloze další scénář, který má ještě z dob svých studií. „Nese pracovní název Vlny a je inspirovaný skutečnými událostmi redakce Československého rozhlasu v 60. letech, do které byl najat technik, ale on neví proč. Jeho role má nakonec dopad na historické události nejen v Československu, ale i v Evropě. Na ten příběh jsem narazil, když jsem studoval žurnalistiku, a rád bych ho natočil,“ prozradil své plány.

Ani v osobním životě se nyní Mádlovi prý nedaří špatně, za což vděčí přítelkyni Adrijaně, původem ze Srbska, jíž je věnována i jeho kniha. „Někdy si musím dát takový chlapský víkend k přemýšlení. A tomu je ideální Irsko,“ vysvětlil svoji nedávnou cestu na sever mladý umělec, který se považuje do jisté míry za romantika. Celý rozhovor uvidíte ve středu 18. května ve 21:35 na Primě.

Tagy: