Nenávist k bratrovi, podnikání s borůvkami a vlastní víno. Roden slaví šedesátiny

Karel Roden patří k nejcharismatičtějším českým hercům.

Style - Roden

Herec Karel Roden má pověst bohéma, který si své soukromí pečlivě střeží. Jako jeden z mála českých herců prorazil v Hollywoodu. Mezi jeho velké lásky patřily herečky Ivana Chýlková a o osm let starší Jana Krausová. Životní příběh jednoho z nejuznávanějších českých herců, který slaví 60. narozeniny, je rozhodně zajímavý.

Vybudoval borůvkovou farmu

Před třemi lety se Roden začal věnovat budování borůvkové farmy. Na šesti hektarech svých pozemků má zhruba 25 tisíc keřů. „Mám rád borůvky. Mně se hrozně líbí, je to dobré ovoce, je hypoalergenní, může ho jíst kdokoli. Je zdravé. Líbí se mi, že se dají vypěstovat v Čechách, necestují dlouho, trhají se zralé, ne podtržené. Borůvka se sice dobarví, když ji utrhnu o pár dní dříve, ale už nikdy se nezmění ta chuť,“ svěřil se Karel Roden v rozhovoru pro Ekonews.

Svou první lásku potkal na DAMU

Roden pochází z Českých Budějovic. Jeho otec i dědeček byli herci, matka zdravotní laborantka. Vystudoval Střední průmyslovou školu keramickou v Bechyni. Poté si podal přihlášku na DAMU. U přijímacích zkoušek se tehdy poznal se svou první velkou láskou Ivanou Chýlkovou. Zatímco on měl předvést psa, ona jeho paničku. Divadelní fakultu úspěšně absolvoval v roce 1985.

V Anglii se živil potiskem triček

Po značném pracovním vytížení se v roce 1993 rozhodl opustit divadelní scénu a rok pobýval v Anglii, kde navštěvoval herecké kurzy a zdokonaloval se v anglickém jazyce. Aby si na pobyt vydělal, zabýval se potiskem triček.

V pubertě se s bratrem nenáviděli

Hercem se stal také jeho o dva roky mladší bratr Marian, s kterým udržuje velmi dobré vztahy. Ne vždy tomu ale tak bylo. „Jako všichni sourozenci jsme se milovali, nemohli bez sebe žít. Ve třinácti čtrnácti pak přišla puberta, to jsme se zase nenáviděli. Prali jsme se a chudáci rodiče z toho měli zatmění slunce. Jak je možné, že když jsme předtím nemohli bez sebe žít, najednou se nesnášíme. Pak se to ale zase vrátilo do normálu a od té doby je všechno v pořádku,“ prozradil Marian Roden v rozhovoru pro týdeník Téma.

Má svoje vlastní víno

Mezi Rodenovy největší záliby patří malování, jízda na koni, posilovna a vinařství. Má dokonce vlastní edici vín, která nese jeho jméno. Díky získaným oceněním na prestižních anonymních degustacích se stalo vyhledávaným produktem. „Je samozřejmě příjemné, že když už tvoříme vína, jsou to vína úspěšná. To si myslím, že by udělalo radost každému. Kdyby nechutnalo, bylo by to špatné,“ prozradil charismatický herec deníku Právo.

Tagy: