Těžký osud herečky Fišerové. Ochrnula a přišla o dceru, Eben jí ale stále dodává sílu

Herečku Markétu Fišerovou, která v únoru slaví 63. narozeniny, během života postihlo několik tragédií. Zemřelo jí miminko a od svých 26 let je doživotně upoutaná na invalidní vozík. Svůj osud nese více než statečně. Velkou oporu má ve svém o dva roky staršímu manželovi, moderátorovi Marku Ebenovi.

Markéta Fišerová na začátku osmdesátých let patřila k nejkrásnějším českým herečkám. Šaramantní, energická, věčně usměvavá. O její srdce usilovala řada mužů, ona však měla oči jenom pro jednoho – Marka Ebena. Za toho se v roce 1982 provdala. Účinkovali spolu v divadle, natáčeli písničky pro děti a vytvořili jeden z nejsympatičtějších hereckých párů.

Když přivedli na svět dítě, stalo se obrovské neštěstí. Jejich vytoužené miminko zemřelo jen pár dnů po předčasném porodu.

ČTĚTE TAKÉ: Zdrcená Sharon Stone. Herečka přišla o mladšího bratra, ve videu se rozplakala

„Po přechozené chřipce dostala Markéta nejdříve zánět srdečního svalu, a pak měla dokonce tuberkulózní nález na plicích. Vzápětí nato s Markem otěhotněla. Jejich Terezka se ale narodila v sedmém měsíci a za několik dní zemřela,“ prozradila Světlana Nálepková v knize Světlana – Na houpacím koni. Právě ona stála za seznámením Markéty a Marka a dodnes patří k jejich nejbližším přátelům.

Upadla do bezvědomí a probudila se ochrnutá

Ještě ani nestačila odeznít obrovská bolest nad ztrátou dítěte a přišla další tregédie. Čtyři roky po svatbě Fišerová náhle ochrnula. „Markéta se dívala na televizi, obraz se jí začal podivně mlžit a najednou ji tak silně rozbolela hlava, až křičela bolestí. Pak upadla do bezvědomí a probrala se až za sedm neděl. Mozková příhoda, ucpaná céva, příčina neznáma,“ popsala v knize Nálepková. Lékaři tehdy Ebenovi dokonce oznámili, že jeho ženě nedávají moc šancí a má se připravit na nejhorší...

Půl roku za ní dýchaly umělé plíce

Tehdy šestadvacetiletá Markéta o svůj život ale zabojovala a z kómatu se probrala. Bohužel ochrnutá nejen v obličeji, ale i na těle. Půl roku za ni dýchaly umělé plíce. Od té doby se bez invalidního vozíku neobejde.

„Nejhorší byl začátek, oba nás to zastihlo absolutně nepřipravené, bez varování, vůbec nás nenapadlo, že by nás něco takového mohlo potkat. Nejhorší to bylo samozřejmě pro Markétu, ona je ovšem extrémně, opravdu extrémně statečný člověk, dokázala se přes to dostat,“ svěřil se Marek Eben v rozhovoru pro MF DNES.

Také on se s nelehkou situací těžko vyrovnával. „Musíte to přijmout. Je to kříž, ale každý má v životě nějaký kříž,“ dodal moderátor, který ani na vteřinu nezauvažoval nad tím, že by to psychicky nezvládl a rozvedl se. Své ženě je dodnes obrovskou oporou.

Tagy: