Meky navždy. Žbirkův syn natočil videoklip k písni svého otce, vznikl na symbolickém místě

„Meky navždy“ – heslo, které vymysleli fanoušci Miroslava Žbirky v 80. letech, je stále aktuální. Na světě je totiž nový videoklip ke skladbě Ako Boh ze zpěvákova alba Posledné veci, který natočil jeho syn David. I když mezi námi legendární zpěvák už není, jeho odkaz žije dál. S detaily ohledně natáčení se David svěřil redakci Showtimu na CNN Prima NEWS. Album Posledné veci proměnilo všechny čtyři nominace na letošních cenách České hudební akademie Anděl.

Snové ohlédnutí za kariérou zpěváka Mekyho Žbirky zprostředkovává nový klip k písni Ako Boh. Na námětu a scénáři se podílel hudebníkův syn David. „Tátovi jsem režíroval už čtyři klipy. Právě proto jsem si nemyslel, že bych měl režírovat i tento pátý. Říkal jsem si, že někdo s čerstvou perspektivou by mohl mít lepší nápady,“ prozradil v pořadu Showtime.

Režii skladby proto svěřil Karolíně Beranové. „Od začátku jsem věděl, že se na režii tohoto díla necítím, protože jsem tu desku produkoval a mám k ní hodně neobjektivní vztah,“ doplnil absolvent Middlesex University v Londýně.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Margita koncem roku chystá velkou vzpomínku na Hanku. Na podzim vydá nové album

David ale asistoval také při výběru ikonických rekvizit typických pro legendárního zpěváka. V klipu se dokonce objeví Mekyho mladší já.

Ačkoli David Žbirka se svým otcem hudebně nevystupoval, pomáhal mu s režií a počítačovým zpracováním téměř všech klipů posledních let. Podílel se i na Double Albu, které vzniklo v londýnském studiu Abbey Road. Vlastní tvorbě se věnuje především v kapele Sunnbrella.

Žbirková plánuje vydat knihu

Klip Ako Boh se natáčel v Lucerně, která byla pro umělce srdeční záležitostí. To potvrdila i jeho životní láska Kateřina Žbirková. „Tady jsme se s Mekym seznámili, teda já se seznámila s ním. Ve svých 18 letech jsem s ním šla dělat rozhovor do školního časopisu. Drze jsem otevřela dveře a vlezla do jeho šatny. Myslel si, že je to domluvené s manažerem. Dostala jsem se tam zadními cestičkami. Poblíž žila moje babička a já jsem to tu znala, takže mě žádný bodyguard nezastavil,“ prozradila manželka legendárního hudebníka, který zemřel předloni 10. listopadu v 69 letech.

Rozhovor sice nakonec nikdy nevznikl, ale chemie zafungovala a od té doby byla dvojice spolu. Detaily osudového setkání plánuje Kateřina Žbirková prozradit v knížce, která by měla vyjít už na podzim.

Posmrtně vydané album Posledné veci proměnilo všechny čtyři nominace na sobotním předávání cen České hudební akademie Anděl, a to v kategoriích album, sólový interpret, skladba a slovenské album.

Tagy: