Náměty na reportáže jsem dostával i nahý, přiznal Klíma. Výhrůžky házel do koše

Novinářské profesi se Josef Klíma věnuje už desítky let a patří mezi nejvýraznější české reportéry. Není proto divu, že ho někteří lidé poznávají na ulici a dokonce mu přináší své náměty. A to i na nudapláži, kam reportér občas zajde. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka promluvil také o tom, jak v 90. letech minulého století čelil výhrůžkám.

Josef Klíma se nezdá. Málokdo by tipnul, co všechno 72letý publicista pro své tělesné a duševní zdraví dělá. „40 kliků denně. Otužuju se. Chodím na nudapláže. Ale jenom proto, že nemám rád mokré plavky. Nemám v tom žádnou filozofii,“ svěřil se v pořadu 7 pádů Honzy Dědka známý reportér.

„I na nudapláži za mnou chodí lidé, že mají pro mě námět na reportáž. Jednou jsem tam takhle ležel, spal jsem a najednou jsem se probudil, protože jsem měl pocit, že se na mě někdo dívá. Nade mnou byl chlap, taky nahej. Tak jsem nevěděl, co bude. Omlouval se, že mě nechtěl budit, ale že ho protiprávně vyhodili ze zaměstnání, že jde od advokáta a má s sebou všechny dokumenty a jestli bych se na to nekoukl. Tak jsem mu dal mail, ale už se neozval,“ řekl Klíma.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Herec Pleskot zažil ponížení. Před kamerou působil jako kliďas, nevěru ale řešil radikálně

To ale není nic proti tomu, jak ho jeho vlastní investigativa stíhala v devadesátkách. Nejednou za své reportáže čelil výhrůžkám. „Tenkrát nebyly esemesky, tak psali koresponďáky. Třeba: ‚Ty svině, jestli toho nenecháš, uřízneme ti hlavu.‘ Ale protože se nepodepsali a já měl rozdělaných třeba pět reportáží, nevěděl jsem, ke které to patří. Ze začátku jsem to jednou nebo dvakrát řešil na policii, pak jsme se na to vykašlali a házeli to do koše,“ přiznal s klidem sobě vlastním Klíma.

Kariéru v televizi přitom původně budovat vůbec nechtěl. „Ještě, když jsem byl v Reflexu, tvrdil jsem, že jsem píšící novinář a že televize je povrchní médium, kde složitý kauzy nejdou ztvárnit. Pak jsem zjistil, že jdou, akorát se to musí zhustit, nesmí se to zkreslit a musí vám ten divák věřit. Natočil jsem tak přes 600 reportáží,“ vypočetl Klíma.

Celý rozhovor sledujte v 7 pádech Honzy Dědka v úterý ve 21:35 na Primě.

Tagy: