Neckář o mrtvici: Nečekal jsem, že budu ještě zpívat. Prozradil, kdo je jeho anděl strážný

Václav Neckář dnes oslavuje osmdesáté narozeniny.

Oblíbený český zpěvák Václav Neckář slaví osmdesáté narozeniny

Oblíbený český zpěvák a herec Václav Neckář prodělal před dvaceti lety mozkovou příhodu. Ve speciálním vysílání k oslavě jeho 80. narozenin na CNN Prima NEWS moderátorce Radce Červinkové přiznal, že nepředpokládal, že bude ještě někdy schopen mluvit, natož zpívat. Svěřil se také, že jeho andělem strážným je bratr Jan Neckář.

Legendární český muzikant a herec Václav Neckář v pondělí slaví 80. narozeniny. Ve speciálním vysílání k významnému jubileu na CNN Prima NEWS zpěvák zavzpomínal na komplikované období, kdy prodělal mrtvici.

ČTĚTE TAKÉ: Václav Neckář promluvil o rozpadu Golden Kids. Co říká na spor Vondráčkové s Kubišovou?

Nevěřil, že se uzdraví

V roce 2002 ho postihla náhlá mozková příhoda, po které ztratil schopnost mluvit. „Bylo to složité. „Nemohl jsem vůbec mluvit, nedal jsem dohromady celou větu,“ vzpomínal.

Neckář si tehdy myslel, že už nikdy nebude moci vystoupit na jevišti. „Netušil jsem, že budu moci ještě dále zpívat,“ připustil Neckář, který má na kontě spoustu hitů jako například Půlnoční, Tu kytaru jsem koupil kvůli tobě či Lékořice.

Stal se ale zázrak. Hudebníkovi se díky silné podpoře od blízkých a skvělé lékařské péči podařilo udělat ohromný pokrok a mohl se vrátit na pódium. „Měl jsem štěstí, že jsem měl dobrou logopedku. Byla to klika. Tuším, že 21. října 2003 po tři čtvrtě roce jsem mohl zpívat v Lucerně pro lidi, bylo mi šedesát. Snažíme se i teď po dvaceti letech od příhody dávat lidem radost,“ svěřil se muzikant, který uspěl i jako herec, zazářil ve filmech Šíleně smutná princezna či Ostře sledované vlaky, který byl oceněn Oscarem.

Jeho hnacím motorem při rehabilitaci byla především vášeň pro hudbu a touha dál těšit fanoušky. „Chtěl jsem trochu ještě zpívat a mluvit z jeviště. Sedmdesát let jsem na jevišti, takže mám stále chuť zpívat pro lidi a dělat něco dobrého v životě,“ vysvětlil. Neckář také prozradil, že se dokázal přizpůsobit okolnostem a dnes využívá při zpívání čtecí zařízení.

Neckářův anděl strážný

Ani pro jeho bratra Jana Neckáře nebyla tato situace jednoduchá. „Bylo to nečekané. Neměli jsme s tím žádnou zkušenost. Nevěděli jsme, jestli to bude trvalé, jak se s tím dá pracovat a jestli se tomu dá nějak pomoc,“ řekl Jan, který se také pohybuje v uměleckém prostředí.

Časem ale prý přišli na to, že by se pomalu Václav mohl vrátit do starých kolejí a znovu vystupovat. „Postupně jsme zjistili, že určitá cesta i naděje tam je. Nakonec to brácha zvládl a my tomu pořád pomáháme, zatím stále fungujeme,“ doplnil Jan Neckář.

V roce 2014 Václav Neckář představil skladbu s názvem Andělé strážní. Moderátorce Radce Červinkové přiznal, že i on sám má své anděly strážné. „Je jich více, ale především je to můj brácha a pak ti, kteří už nejsou v životě, ale jsou někde nahoře a hlídají mě,“ zakončil dnešní oslavenec.

Na celý rozhovor se zpěvákem a hercem Václavem Neckářem se můžete podívat ve videu výše.

Tagy: