Pawlowská otevřeně o rodině i ztrátě blízkého člověka: Otce zajímala jen svobodná Ukrajina

Spisovatelka a moderátorka Halina Pawlowská byla hostem pořadu Povídej na CNN Prima NEWS.

Halina Pawlowská v pořadu Povídej na CNN Prima NEWS

Otce zajímala jen svobodná Ukrajina. Já kdybych flámovala někde po nocích nebo si domů v 15 letech přivedla kluka, tak je to všem jedno. Svěřila se v pořadu Povídej na CNN Prima NEWS spisovatelka Halina Pawlowská. Moderátorce Radce Červinkové mimo jiné přiznala, že se nedávno musela vypořádat se ztrátou blízkého přítele.

Pawlowská pochází z ukrajinsko-české rodiny. Jejím tatínkem byl emigrační básník Vasil Kločurak, který pocházel ze Zakarpatské Ukrajiny. „Táta byl fascinující. V Česku žil od svých 19 let a na Ukrajinu se nikdy nevrátil. Ani nemohl, protože by ho poslali do gulagu,“ vzpomínala spisovatelka.

„Mluvili jsme spolu jen ukrajinsky. Byl starší a emigrant a vlastně pořád toužil po tom, aby se Ukrajina osvobodila z ruského ‚já‘. Paradoxně můj otec bojoval proti současné situaci už od roku 1945,“ uvedla. „Otce zajímala jenom svobodná Ukrajina. Já kdybych flámovala někde po nocích nebo si domů v 15 letech přivedla kluka, tak je to všem jedno,“ řekla s úsměvem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dostala jsem obrovský dar, říká Rochová o překonání meningitidy. Plní si svůj dětský sen

Zároveň doplnila, že její otec neměl nikdy pochyb o tom, že je jeho dcera ve všem nejlepší. „Vždycky říkával, že jsem samozřejmě nejchytřejší, že je samozřejmé, pokud jsem vyhrála nějakou cenu a že jsem jich měla dostat ještě víc,“ doplnila.

Přišla o blízkého přítele

V pořadu Povídej mimo jiné promluvila i o ztrátě milovaného manžela a blízkého přítele, který odešel zhruba před dvěma měsíci. „Zemřel mi opravdu dobrý kamarád. Když byl nemocný, denně jsme si minimálně dvakrát volali. A pak umřel,“ svěřila se Pawlowská moderátorce Radce Červinkové. Ztrátu blízkého člověka v nadsázce připodobnila ztrátě oblíbené rtěnky.

„Když jsem jela k vám do studia, paradoxně jsem přemýšlela o tom, že přestali vyrábět jednu rtěnku, co mám ráda. Říkala jsem si, že je to hrozné. Máte něco ráda, používáte to deset let a najednou ji stáhnou z prodeje a já si musím koupit jinou. Ta už ale nebude tak dobrá. Pak jsem si ale uvědomila, že se tu rozčiluju nad rtěnkou, ale že ono to tak je i s lidmi. Máte někoho ráda a on umře. Kolik dobrých lidí vám takhle za život odejde,“ dodala.

Celý rozhovor si můžete poslechnout v repríze pořadu Povídej Radky Červinkové v neděli 6. srpna od 21:25 na CNN Prima NEWS, případně za týden v neděli 13. srpna na platformě prima+.

Tagy: