Penzijní novela očima celebrit: Tristní, Fiala je mimo. Mejdan končí, hodnotí herci či zpěváci

Rozporuplné reakce vyvolala mezi českými celebritami penzijní novela vlády Petra Fialy (ODS), kterou nedávno podepsal prezident Petr Pavel. Opatření má mimo jiné zpřísnit pravidla pro odchod do předčasného důchodu a zpomalit tempo valorizace penzí. Zatímco někteří herci či zpěváci tento krok vnímají jako nezbytně nutný pro budoucnost naší země, u jiných vzbudil vlnu nevole.

Herečka Miluše Šplechtová, manželka Jana Hrušínského, má pro penzijní reformu pochopení. „Jde o budoucnost, o naše děti, vnoučata, další generace, aby jednou vůbec nějakou penzi dostávaly. Nejde to jinak,“ uvedla.

V podobném duchu hovoří i bavič Vladimír Hron. „Důchodový systém reformu potřeboval jako sůl. Penzijní reforma měla být hotová už před dvaceti lety, to ještě rozpočty vypadaly jinak. Současné vládě vůbec nezávidím. Na dluh jsme žili už docela dlouho, mejdan končí,“ prohlásil pro CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Herec Jan Hrušínský otevřeně: Babiš napáchal morální škody, Kalousek je příkladný politik

Petra Janů označila opatření za tragikomické

Naopak herci Janu Kuželkovi se penzijní reforma nezamlouvá. „Tahle vláda je nejhorší, jakou jsme kdy měli. Naprosto asociální. Zhoršuje životní úroveň naprosto všem. Šetřit mají především sami na sobě, a nikoliv na pracujících občanech, natož seniorech, kteří celý život tvrdě pracovali a zaslouží si důstojné stáří. Pan premiér mi přijde, že je úplně mimo realitu. Velmi mě také zklamal prezident Pavel, který nejdříve prohlásí, že penzijní reformu nepodepíše, že k ní má výhrady, a hned následující den ji podepíše,“ uvedl pro CNN Prima NEWS.

Zpěvačka Petra Janů považuje situaci kolem penzijní reformy a vším, co ji provázelo, za tragikomickou. Vadí jí především to, že politici neustále řeší posunutí odchodu do důchodu. „Osobně jsem ráda, že se mě tato problematika už netýká, protože jsem pár let důchodkyní,“ poznamenala k tomu zpěvačka.

Bendig: Je to tristní

Penzijní reforma se příliš nezamlouvá ani některým mladším umělcům. „Myslím si, že každý člověk, který odpracuje spoustu let prací by si zasloužil kvalitní a hezké stáří, o které by se měl postarat hlavně náš stát,“ vyjádřil se například zpěvák Jan Bendig. „Za mě je to naprosto tristní. Člověk si má v důchodu užít čas pro sebe odměnou za svůj pracovní život,“ doplnila zpěvačka Eliška Mrázová vystupující pod uměleckým jménem Elis.

Módní návrhář Osmany Laffita se na podporu státu ve stáří raději nechce spoléhat. „Není dostatek mladých pracujících lidí, aby zaplatili za všechny staré lidi, kteří jdou do důchodu. Staří lidé žijí příliš dlouho. Existuje tedy jediné řešení, staré občany zaplatit později. Nevěřím státu. Na stáří si raději šetřím peníze sám. Tento absurdní systém nemůže vydržet dlouho,“ prohlásil pro CNN Prima NEWS Osmany Laffita.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Váhání Pavla s podpisem důchodů? Zjistil, že k boji s vládou nemá zbraně, říká Balšínek

Tagy: