Pohádkový princ Josef Zíma slaví kulatiny. Hrozila mu amputace nohy, co ho zachránilo?

Josef Zíma slaví 90. narozeniny

Před několika lety to s ním vypadalo všelijak. Lékaři už ho pomalu připravili na to, že přijde o nohu. Zpěvák a herec Josef Zíma, který slaví 90. narozeniny, však dokázal, že je velký bojovník. Jak je na tom aktuálně se zdravím? Kdo se mu stará o domácnost? A jak vzpomíná na svou životní lásku, manželku Evu Klepáčovou, s kterou byl ženatý 54 let? I o tom promluvil oslavenec v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Josef Zíma, který je živým důkazem toho, že věk je pouze číslo, celý život aktivně sportoval. Pětkrát se dokonce zúčastnil legendárního běžeckého závodu Běchovice, který má nejdelší historii v Evropě, neboť se koná už od roku 1897. „Sportem k trvalé invaliditě. Nejdříve jsem si uběhal kolena, obě mám umělá, a pak se mi do pravé nohy dostala nějaká bakterie a dopadlo to tak, jak to dopadlo,“ pokrčil rameny Zíma.

Bez francouzských holí a chodítka se už sice neobejde, ale mohlo to dopadnout daleko hůře. Kvůli bolavé noze nedávno skončil v nemocnici, kde strávil tři měsíce, a vypadalo to s ním všelijak. Prognózy nebyly vůbec příznivé. Dokonce hrozilo, že o dolní končetinu přijde. „Pan doktor mi na rovinu řekl, že jednou z možností je tu nohu amputovat. Naštěstí k tomu nedošlo,“ dodal oslavenec.

V nejtěžších chvílích ho nad vodou držela touha vrátit se znovu na koncertní pódia a vystupovat. Pozitivní mysl zřejmě vykonala své. „Celou tu dobu, co jsem ležel ve špitál, jsem si říkal, že chci před mikrofon, k lidem. Jsem vděčný, že se to splnilo. Sice teď celé vystoupení odsedím, ale publikum to chápe,“ prozradil Josef Zíma. Zdraví mu jinak slouží skvěle. Devadesátku by mu nikdo nehádal. „Nevím, jestli jsou v tom geny. Tatínkův dědeček se dožil čtyřiadevadesáti let, ale moje rodiče se moc dlouhého věku nedožili,“ přiblížil král české dechovky.

Na manželku myslí každý den

Letos v červnu uplyne deset let od smrti Zímovy manželky, herečky Evy Klepáčové, se kterou byli svoji 54 let. Tu nejvíce proslavila postava prostořeké Káči ve slavné pohádce Hrátky s čertem. Zemřela ve věku 79 let.

„Není den, kdy bych si na ni nevzpomněl. Oba jsme byli narození ve znamení býka, ona druhého května, já jedenáctého. Jen jsem byl o jeden rok starší, takže vždycky od druhého do jedenáctého května nám bylo stejně let. Častokrát se v noci, když nemůžu spát, nad něčím zamyslím. Vidím ji před sebou a říkám si, co by na to či ono asi řekla. Nejvíce je mi líto, že se nedožila našich pravnoučat. Vnučka mě dojala, své holčičce dala jméno Eva,“ prozradil.

„Když manželka odešla, hlavně ze začátku to pro mě bylo velmi těžké... Pomohla mi práce. To je ten nejlepší lék na bolest,“ dodal Josef Zíma, který žije v domě se svou dcerou Zuzanou, díky čemuž je o něj perfektně postaráno. Stále také pravidelně koncertuje a je tak mezi lidmi. Hudba je pro něj i podle vlastních slov hnacím motorem. Dodnes má prý věrné fanynky. S několika z nich je v úzkém kontaktu. Vždycky mu zavolají, zeptají se na jeho nejbližší vystoupení a na něm se pak obvykle objeví i s nějakou vlastnoručně upečenou sladkostí.

Internet mu nedělá problém

Josef Zíma se i přes svůj požehnaný věk snaží jít s dobou. Doma má počítač a na internetu mu nedělá problém najít vše, co zrovna potřebuje. „Za to vděčím mojí ženě, která mě do toho tak trochu uvrtala. Ona nebyla moc technický typ, tak chtěla, aby alespoň jeden z nás to uměl. Jednou jsem se vrátil ze zájezdu a na stole už stál počítač, takže mi nic jiného nezbývalo. Seděl jsem u toho několik dní, někdy i nocí, až jsem se to naučil. Dnes jsem za to rád,“ přiznává.

Zímu nejvíce proslavila filmová role prince Radovana v pohádce Princezna se zlatou hvězdou. V ruské pohádce Mrazík zase daboval Ivánka, jeho manželka Eva Klepáčová Nastěnku. „Když ještě moje žena žila, vždycky jsme si notovali, že máme vlastní vánoční týden. Kromě těchto dvou filmů televize o svátcích tradičně vysílaly také Hrátky s čertem, kde hrála moje paní,“ uzavřel oslavenec.

Tagy: