Režisér Zdeněk Troška by mohl žít jenom z hub. Popsal, jak sbírá i prašivky

Režisér Zdeněk Troška patří mezi nejvášnivější houbaře českého šoubyznysu. Když je přes léto v rodné vísce v jihočeských Hošticích, v nichž natočil své legendární komedie Slunce, seno..., do lesa chodí pravidelně. Má svá místečka a nepohrdne ani prašivkami.

Režisér Zdeněk Troška bere les jako zázrak. „Ranní, polední i večerní procházka po lese, to je ten nejkrásnější seriál, na který se nemůžu vynadívat,“ svěřil se redakci CNN Prima NEWS. Kdykoliv má volno, vyjíždí do rodných Hoštic a v lese tráví každou chvilku. Má svá oblíbená místa, kde vždycky něco najde. „Největší radost mám z lišek, ryzců, masáků, bedel a syrovinek. Ty sním hned v lese,“ popsal s úsměvem.

„Sbírám ale i holubinky a jiné prašivky, nad nimiž se doma vždycky křižovali a z košíku je vyhazovali,“ dodal režisér, který miluje nejen sbírání, ale na houbách si i rád pochutnává. „Můžu na nich být živ klidně celé léto. Je tolik chutných receptů, od polévek přes smaženice, řízky, houbovce až po přísady do jiných pokrmů. Houbou nikdy nic nezkazíte, naopak,“ míní Zdeněk Troška.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Z bývalé herecké hvězdy Jorgy Kotrbové se stala multimilionářka

Osm let důchodcem. Žádný film už nenatočí

Letošní sezóna ale pro houbaře není příliš příznivá. „Když jsem byl naposledy, vyštvala mě srnčata, jak se u nás říká protivnému hmyzu kloši jelenímu. Zřejmě se rojili, mraky se jich na mě vrhly a já chtě nechtě musel z lesa přímo utéct. Za pár dní stejně tak prchal můj bratr a švagrová. Nicméně alespoň s několika pěknými exempláři bedel. Byly řízečky,“ prozradil režisér, který letos v květnu oslavil sedmdesáté narozeniny.

V důchodu je osmým rokem, v době covidu definitivně uzavřel svoji bohatou uměleckou kariéru a užívá si spokojeně penze. „Celý život žiji skromně. Ke štěstí mi stačí málo. Víte, já moc peněz k životu nepotřebuji. Namažu si chleba se sýrem, zapiji to rajčatovým džusem a je mi dobře,“ uzavřel režisér.

Tagy:
les houby houbaření režisér Zdeněk Troška penze Slunce, seno, jahody Slunce, seno a pár facek Slunce, seno, erotika starobní důchod Hoštice