Mám v plánu velké překvapení, Godlu vypnu, hlásá Novotný. Do Česka míří kontroverzní fackovaná

Do Česka míří kuriózní sportovní disciplína Slap Fight neboli fackovaná. Její pravidla spočívají v tom, že se dva účastníci postaví proti sobě a dávají si facky. Jedná se jen o útok, žádnou obranu. První zápas v Česku se uskuteční v pražské O2 universum 22. dubna. V hlavním utkání proti sobě nastoupí herec Zdeněk Godla a Pavel Novotný, bývalý bulvární novinář a kontroverzní starosta Řeporyj.

Fackovaná vzbuzuje zájem i kritiku. V Polsku při podobné soutěži zemřel jeden z účastníků Artur Walczak.

Nyní bizarní zábava míří do Prahy a organizátoři se dušují, že fackovaná bude mít jasně stanovená pravidla a bude podléhat lékařskému dozoru i prohlídkám před samotným utkáním. Souboj se bude skládat z pěti kol. Každý účastník dostane v rámci jednoho utkání maximálně pět úderů – facek do povolené oblasti. Pokud po pěti fackách nevyhraje ani jeden z nich, budou rozhodovat o vítězi rozhodčí.

ČTĚTE TAKÉ: Žádná olympiáda s Rusy, odmítá starostka Paříže a jde proti Macronovi. Kdo má hlavní slovo?

„Pořadatel si vyhrazuje možnost navýšení kol, stejně jako kdykoliv boj ukončit. Celému zápasu bude dohlížet proškolený personál,“ uvedl Vláďa Vaníček, jeden z rozhodčích. Pravidla a další informace se nacházejí na stránkách organizace Red Face.

Na facky jsem zvyklý

Prvního souboje se zúčastní boxerky Jana Duchoňová a Kateřina Čavajdová, účastník reality show Survivor Adam Raiter nebo promotér a rapper vystupující pod jménem Freescoot. V hlavním zápase pak nastoupí Godla, jeho soupeřem bude Novotný.

„Jako profesionální bojovník už dvou organizací mám v plánu divákům předvést velké překvapení. Rád bych soupeře vypnul,“ řekl starosta Řeporyjí redakci CNN Prima NEWS. „Jsem na facky zvyklý,“ komentoval nadcházející souboj také Godla.

Že pobouří Řeporyje, se starosta městské části nebojí. „Myslím si, že Řeporyje jsou dostatečně otrlé na to, aby tuto drobnost přešly. Lidé, až toho budou mít plné zuby, si zvolí jiného starostu. Názory ostatních lidí mě absolutně nezajímají,“ doplnil Novotný.

Fackovaná je oblíbená zejména v Polsku a Rusku, ale početnou základnu fanoušků má i v USA. Trend zaujal i známého šéfa bojových organizací Danu Whitea. Pro pořádání fackovacích duelů si založil vlastní organizaci s názvem Power Slap. Nevadská atletická komise oficiálně povolila ligu Power Slappingu.

Podle kritiků hrozí při fackované mnohem vyšší riziko zdravotních následků než například v bojových sportech. Odsoudili ji i promotéři českých a slovenských bojových organizací. „Držet nastavenou hlavu proti ráně je absolutní demence, a ne sport,“ prohlásil například promotér Ondřej Novotný na Twitteru.

Tagy: