Sexuolog Uzel jako Pán Bůh. Před smrtí stihl natočit reklamu, rady z nebe plánoval

Sexuolog Radim Uzel

Zemřel sexuolog Radim Uzel

Známý sexuolog krátce před smrtí stačil natočit reklamu pro společnost vyrábějící preparát podporující erekci. Už při natáčení Radim Uzel ocenil záměr tvůrců, kteří ho v krátkém spotu umístili do nebe. Tušil, že se jejího vysílání nemusí dožít. Uzel bude v televizi z obláčku radit, jak na to.

„Jsme v nebi,“ prohlásil při natáčení Uzel. V předchozích reklamách vždy vystupoval v ordinaci, nyní je však „Pán Bůh“. „Jsem ta nejvyšší šarže. A sestřička je boží pomocnice,“ dodal. V březnu měl už za sebou několik operací i léčbu chemoterapií. Postup nemoci se ale zastavit nepodařilo.

„Kolik mám času? Jako doktor to dokážu malinko odhadnout. Řekl bych, že do roka a do dne. Co naděláte,“ prohlásil Uzel otevřeně v rozhovoru pro ShowTime. „Kdykoliv přijdu k doktorovi, tak mi povídá: ,Nemám pro vás dobré zprávy.‘ Od doktora samozřejmě takové informace nerad slyším. Ta nemoc opravdu pokračuje,“ svěřil se v březnu sexuolog, a to přímo při natáčení reklamy.

Nelehkou situaci se snažil brát s humorem. „Když za mnou přišli na vizitu doktoři s pohřebními ksichty, říkám jim: ‚Že se trochu neusmějete‘,“ pokračoval ve vyprávění toho, jak mu lékaři stanovili diagnózu.

Lékaři mu odpověděli, že situace moc úsměvná není. Na to měl známý sexuolog jasnou odpověď. „Já si ale myslím, že jo, protože už bezpečně vím, na co umřu. Vy jste tady čtyři chirurgové a zdalipak víte, na co umřete? Víte h***o a já to vím.‘ Ta jistota mě do jisté míry naplňuje optimismem,“ vysvětlil Uzel.

„I vědecky je prokázáno, že optimismus život trochu prodlouží. Kdybych to zabalil a řekl, že už mě to nebaví a už tu nechci být, tak to je konec,“ měl jasno sexuolog. „To víte, že to taky trochu hraju, lidi se na to dívají a řeknou si: ‚Co tam ten chcípák ještě šaškuje?‘ Tak to musím podat s trochou optimismu,“ doplnil.

Uzel zemřel v 82 letech

Sexuolog Radim Uzel zemřel 2. května 2022 ve věku 82 let. Kromě rakoviny ke zhoršení stavu přispěl i covid a úmrtí manželky. „Plíce byly bez potíží, jenomže doktorka na plicním řekla, že mám vedlejší nález –⁠ ztluštění jícnu –⁠ a že by bylo dobré udělat gastroskopii. Tři rány potkají člověka v krátké době –⁠ covid, úmrtí manželky a rakovina. Kdyby to byla slinivka, už tady nejsem, ale jícen se onkologickou léčbou drží. Už ale ve mně taky moc života není,“ přiznal.

Uzel se celý život věnoval sexuologii, kromě toho i publicistice. Je autorem řady odborných i populárních knih o antikoncepci, plánovaném rodičovství a poruchách plodnosti. Dříve se zapojil také do politiky. Na počátku 90. let stál u zrodu neparlamentní Nezávislé erotické iniciativy. Několikrát kandidoval do Senátu a v červnu 2002 byl na kandidátce národních socialistů pro volby do Poslanecké sněmovny. Členem Parlamentu se nikdy nestal. Zanechal po sobě dceru Kateřinu, která se věnuje opernímu zpěvu.

Tagy:
reklama smrt optimismus Showtime Viagra Poslanecká sněmovna ČR Senát Parlamentu ČR Radim Uzel