Zemřel popularizátor sexuologie Radim Uzel. Prohrál boj se zákeřnou nemocí

Uznávaný sexuolog Radim Uzel

Zemřel Radim Uzel

Českou veřejnost zasáhla velmi smutná zpráva. Ve věku 82 let zemřel sexuolog Radim Uzel. Během života napsal řadu odborných i populárních knih o antikoncepci, plánovaném rodičovství či poruchách plodnosti. Byl také dlouholetým ředitelem Společnosti pro plánování rodiny a sexuální výchovu. Příčinou jeho úmrtí byla rakovina, se kterou známý odborník bojoval už v loňském roce.

Uzel se narodil v Ostravě a pocházel z rodiny docenta analytické chemie a magistry farmacie. Svého otce bohužel nikdy nepoznal. „Když jsem se narodil, byla má maminka již tři měsíce vdovou. Tatínek zemřel náhle během tří dnů v pouhých 35 letech po obrně prodloužené míchy,“ přiznal dříve Uzel v rozhovoru pro web iDNES.

Známý český sexuolog vystudoval brněnskou lékařskou fakultu a jako lékař pracoval nejprve v Ústí nad Orlicí, Brně a Františkových Lázních. Po deseti letech se stal krajským ordinářem pro gynekologickou sexuologii a endokrinologii v Ostravě. Po sametové revoluci přešel do Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze-Podolí. V roce 2020 získal medaili Za zásluhy od prezidenta Miloše Zemana.

Kromě vědecké a osvětové činnosti se Uzel zapojil také do politiky. Na počátku 90. let stál u zrodu neparlamentní Nezávislé erotické iniciativy, která byla později přejmenovaná na Nezávislou iniciativu. Několikrát také kandidoval do Senátu, členem parlamentu se však nikdy nestal.

Se svým osudem byl smířený

Poslední dva roky byly pro Uzla extrémně náročné. Předloni prodělal těžký covid, se kterým se ocitl na hraně života a smrti. V roce 2021 zemřela jeho milovaná manželka Helena, se kterou prožil dlouhých 54 let. „Paní byla o pět roků mladší, byla nemocná na srdce, ale zemřela na boreliózu. V posledních letech byla nepohyblivá a odkázaná na invalidní vozík, a tak jsem pečoval o ni a staral se o vše ostatní,“ přiznal před rokem Uzel redakci Extra. S Helenou přivedli na svět dceru Kateřinu, která se věnuje opernímu zpěvu.

V posledních měsících Uzla trápily zdravotní problémy. Ke konci loňského roku se mu podařilo porazit rakovinu žaludku, kvůli které podstoupil operaci a léčbu chemoterapií. Bohužel se však zákeřná nemoc vrátila. A bohužel udeřila vší silou. „Objevily se mi další nádory. Zhubl jsem dvacet kilogramů, jsem vážně nemocný a skoro mrtvý,“ řekl začátkem března v rozhovoru pro web Extra 81letý odborník.

Se svým osudem byl už zřejmě smířený. „Někdy může vysoký věk zpomalit postup nemoci, ale záleží na typu rakoviny. Když je to jako v mém případě ještě spojené se strašným covidem, který jsem prodělal a moc zdraví mi nezanechal, a s těžkými psychickými stresy, poněvadž mi umřela manželka, je to o to horší,“ uvedl Uzel. „Rakovina se nedá vyléčit. Může se to zlepšit, zhoršit, ale nakonec je to absolutně smrtelná choroba. Doktoři mohou říkat, co chtějí, ale vím, že ve finále se na nemoc umře,“ řekl známý sexuolog.

Tagy:
nemoc kniha léčba rakovina Ostrava lékař Miloš Zeman nekrolog úmrtí odborník Radim Uzel sexuolog Sametová revoluce Ústav pro péči o matku a dítě iDNES.cz Parlament České republiky Senát Parlamentu ČR Radim Uzel Zdena Procházková