Tajemství jedné z nejslavnějších rolí Ivana Vyskočila. Hrát v Kamarádovi do deště odmítal

Svérázného divadelního pedagoga, spisovatele, dramatika a občasného herce Ivana Vyskočila, který zemřel den po svých 94. narozeninách, nejvíce proslavila role profesora Syřiště ve filmu Kamarád do deště. Režisér snímku Jaroslav Soukup redakci CNN Prima NEWS popsal zákulisí jeho obsazení.

Už když Soukup začal psát scénář k filmu Kamarád do deště, postavu historika umění, profesora Syřiště psal přímo pro Ivana Vyskočila, aniž by předem tušil, zda jeho nabídku vůbec přijme. „Nikoho jiného jsem si v ní nedokázal představit. Ivan Vyskočil měl specifický druh herectví. Byl prostě osobnost. Nezaměnitelný,“ prozradil CNN Prima NEWS slavný režisér.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Smutné umírání herce Svatopluka Beneše. Posledních pět let nevnímal, jen ležel a díval se na jedno místo

Vyskočil však jeho nabídku původně odmítl. „Hrozně se vzpíral. Říkal mi, že nechce hrát v komerčním filmu. Trvalo mi asi tři týdny, než jsem ho přemluvil. Už si přesně nepamatuju, jak se mi to podařilo. Prostě jsem ho udolával tak dlouho, dokud jsem ho neudolal. Řekl jsem mu, že tam bude mít i scénu s Alenou Vránovou, nastupující mladou generací, Lukášem Vaculíkem, který už byl po filmu Láska z pasáže hvězdou,“ zavzpomínal Jaroslav Soukup.

Ve filmu si naposledy zahrál v roce 2009

Jak se ukázalo, Ivan Vyskočil udělal dobře, že roli nakonec přijal. „Řekl bych, že neodhadl, že se z toho stane takový totální kasovní trhák. Paradoxně většina lidí ho navždy bude znát jako profesora Syřiště ve filmu Kamarád do deště,“ poznamenal režisér. Spolupráce s Vyskočilem prý byla bezproblémová. „Byl vynikající, perfektní... Zahrál to přesně tak, jak jsem si vysnil a představoval. Navíc to byl prima chlap, úžasný člověk,“ uvedl Soukup.

Vyskočil se jinak objevoval spíše v menších či epizodních rolích. Naposledy se objevil v Krajině osudu v roce 2009. „Jak jsme dotočili Kamaráda do deště, tak už jsem se s ním nikdy neviděl. Neměl jsem už pro něj vhodnou roli. Na naší spolupráci ale velmi rád vzpomínám,“ uzavřel režisér Soukup.

Tagy: