Smutné umírání herce Svatopluka Beneše. Pět let nevnímal, jen ležel a koukal na jedno místo

Herec Svatopluk Beneš proslul jako noblesní muž, gentleman s nesmělým výrazem, který se stal pro většinu žen idolem. Konec života protrpěl a smrt pro něj byla vysvobozením. Od jeho skonu v těchto dnech uplynulo šestnáct let.

Milovník života, slušnosti a krásných žen. To byl herecký elegán Svatopluk Beneš. Jeho první velkou láskou byla o osm let starší kolegyně Adina Mandlová. Když si spolu začali, bylo mu dvaadvacet let.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Co se stala v osudný den, kdy se herec Vlastimil Brodský zastřelil? Před smrtí zašel s přáteli na večeři

„V jejím luxusně zařízeném apartmá jsem poznával život z té hezčí stránky. Nic však netrvá věčně. Po roce se stala moje přítomnost poněkud nežádoucí. A protože jsem se k tomu neměl, sama se pokusila vyřešit můj bytový problém. Byl to totiž její problém. Takové rozloučení neprobíhá lehce. A já podlehl výbuchu vášně, kterému padlo za oběť něco skla a nábytku. Drobnosti nepočítám. Leč tuto suverénní ženu jsem tím nemohl vyvést z míry. Naopak, upřímně se mému počínání smála,“ vzpomínal Svatopluk Beneš v knize Být hercem.

Mandlová ho po rozchodu ovšem nenechala na holičkách a pomohla mu sehnat byt v Praze na Malé Straně.

Životní lásku našel krátce po prvním rozvodu

Krátce na to se poprvé oženil, když za manželku pojal o šest let mladší baletku Evelýnu Koszlerovou, uměleckým jménem Evelynou Kinskou. Ta si mimochodem v roce 1945 zahrála jeho partnerku ve filmu Řeka čaruje. Brzy si však přestali rozumět a po pouhém roce manželství přišel rozvod.

Beneš však dlouho netruchlil a po pár měsících se k oltáři vydal znovu. Jeho vyvolenou se stala půvabná a zároveň zámožná majitelka činžovního domu v Praze Božena Truhlářová, kterou si vzal v roce 1946 a zůstal s ní až do své smrti. „S kamarádem Mírou Homolou (herec a operetní zpěvák – pozn. red) jsme šli na ples Červeného kříže a tam jsem začal koukat po Božence. Abych si byl jistý, optal jsem se jednoho známého znalce žen, kdo to je, a on mi povídá: ‚Ta mně dala před týdnem kopačky.‘ A hned jsem věděl, že je to ta pravá,“ prozradil v knize herec.

V manželství se jim narodil syn Svatopluk a dcera Alexandra. Jeho milovaná Boženka při něm stála v časech dobrých i těch zlých a byla mu celoživotní oporou.

Smrt pro něj byla vysvobozením

Posledních pět let svého života Svatopluk Beneš kvůli absolutní skleróze spojené s celkovým selháním organismu strávil upoután na nemocničním lůžku v LDN. Přestože nevnímal, nemluvil, nehybně ležel a jeho oči byly upřené na jedno místo ke stropu, chodila ho tam manželka navštěvovat každý den. Zemřel 27. dubna roku 2007 ve věku 89 let.

„To se nedalo nazvat životem. Bude mu teď dobře. Bez toho jeho Barrandova pro něho přestal mít život stejně dávno smysl. Vždyť on už toužil odejít za všemi těmi svými kamarády, které postupně ztrácel. Smrt pro něj byla vysvobozením,“ sdělila po jeho odchodu deníku Blesk Božena.

Tagy: