Pyšná princezna Alena Vránová Vánoce neslaví. Nedovolí jí to bolestné vzpomínky

Herečku Alenu Vránovou, která v letošním roce oslavila 90. narozeniny, nejvíce proslavila role princezny Krasomily v pohádce Pyšná princezna. Její život ovšem pohádkový rozhodně nebyl. V životě musela překonat i smrt vlastního dítěte, dcera jí zemřela dva dny po Štědrém dni.

Prvním manželem Aleny Vránové byl básník Pavel Kohout, ten začínal jako představitel komunistické tzv. budovatelské poezie. Na jeho přání se proto brali v den narozenin sovětského diktátora Stalina. Během natáčení pohádky Pyšné princezny se ovšem zamilovala do herce Vladimíra Ráže, který hrál prince Miroslava a rozvedla se. Brzy spolu založili rodinu a v květnu roku 1958 se jim narodila dcera Markéta.

Herecká manželská dvojice mohla být na svého potomka pyšná. Markéta se velmi dobře učila, získala titul doktorky filozofie, ovládala čtyři světové jazyky a živila se jako tlumočnice. Po revoluci založila cestovní kancelář a procestovala celý svět. Ze slibně rozjeté kariéry ale klesla až na pomyslné dno.

Dceru se snažila zachránit ze všech sil

Markéta propadla alkoholu a skončila jako bezdomovkyně. Kvůli nadměrnému a každodennímu pití ji začaly sužovat vážné zdravotné problémy. Alkohol jí zničil játra i ledviny. K tomu prodělala mozkovou mrtvici. Alena Vránová se své jediné dítě snažila zachránit, platila lékařskou péči, dokonce jí nabídla svou ledvinu s podmínkou, že začne abstinovat.

Všechno ale bylo marné. Markéta pít nepřestala, máminou pomocí pohrdala a ke všemu na ni byla ještě sprostá. Nakonec propila i svůj pražský byt a skončila na ulici, kde dva dny po Štědrém dni v roce 2013 zemřela. Bylo jí pouhých 55 let. Od té doby herečka Vánoce neslaví a svátky pro ni budou nadosmrti velmi bolestnou vzpomínkou.

Ani manželství s Vladimírem Rážem jí nakonec nevydrželo. Herec rodinu opustil v době, kdy Markétě bylo osmnáct let. Našel si jinou známost, znovu se oženil a narodilo se mu další dítě. Vránová už zůstala sama.

Největší radost jí dělá její vnučka Tereza, která pokračuje v umělecké tradici a zpívá ve skupině Yellow Sisters. Díky ní je už několikanásobnou prababičkou.

Tagy: