Hana Čížková o adopci dcery: Chtěla jsem panenku s copánky. Přání se mi nesplnilo

Filmová herečka Hana Čížková, která se proslavila rolí Sáry Kohnové v Kameňáku, si před dvaceti lety prošla turbulentním životním obdobím. Nečekaně jí zemřel manžel a ona sama si tehdy vzala do pěstounské péče devítiletou Janu Rybníčkovou z dětského domova. Do pořadu Povídej na CNN Prima NEWS teď přišly společně. Zavzpomínaly na své seznámení a popsaly, jak si k sobě našly cestu.

S nápadem vzít dítě do pěstounské péče přišla sama Čížková. „Měla jsem devatenáctiletého syna a chtěla jsem ještě někomu pomoct. Říkala jsem si, že by bylo hezké, kdybych si domů vzala holčičku. Chtěla jsem sukénky a dlouhé vlásky,“ popsala.

Když přišla s nápadem za manželem, nadšený zrovna nebyl. „Přišla jsem domů a řekla manželovi, že bych chtěla holčičku z dětského domova. Ten na mě vytřeštil oči a argumentoval tím, že syn maturuje a že bychom měli čas cestovat. Já ale toužila po větší rodině,“ svěřila se 69letá herečka moderátorce Radce Červinkové.

Ačkoliv byl její manžel zpočátku proti, nenechala se odbýt. Společně s kamarádkou si vytipovala dětské domovy, kde jak sama říká, „chtěla žebrat o dítě“. „Šly jsme do Dolních Počernic, kde jsem objevila Janičku. Seděla u stolu, měla ostříhané vlasy a dělala úkol z Němčiny. Pozdravily jsme se a paní ředitelka nás tenkrát nechala jít společně do kavárny na palačinky,“ popsala.

S kamarádkou tehdy prý spekulovaly o tom, zda je holčička hezká. „Byla hezká, ale mně se nezdála krásná. Chtěla jsem panenku s copánky. Přesto jsem si říkala, že to nevadí, že jí nechám narůst dlouhé vlasy, koupím sukýnku a vezmu si ji domu. Když jsme pak šly společně poprvé nakupovat, nabádala jsem ji, ať si vybere nějaké šatičky, ale ona přinesla teplákovou soupravu. V teplákách pak chtěla chodit furt, takže se mi moje přání nesplnilo,“ přiznala Čižíková s úsměvem.

Na jejich první setkání vzpomínala také Jana, dnes vystupující pod uměleckým jménem Yanna. „Naše první setkání si pamatuji, jakoby to bylo včera. Dělala jsem úkoly z němčiny a přišla za mnou paní v bílém, měla blonďaté vlasy a hned se mnou začala dělat úkoly. Byla pohodová a když jsme pak vyrazily na palačinky, úplně si mě získala. Miluju totiž jídlo,“ řekla zpěvačka, která účinkovala v hudební soutěži Hlas Česko Slovenska.

Biologické rodiče nazývá autoři

V pořadu Povídej hovořila i o svých pravých rodičích. „Nejsou to rodiče, říkám jim autoři. Žila jsem s nimi asi do svých sedmi let. Autorka mě tehdy přišla vyzvednout do školy s tím, že pojedeme na výlet. Už tehdy jsem se zřejmě dostala do přechoďáku a nakonec do dětského domova,“ uvedla s tím, že poté už svoje biologické rodiče nikdy neviděla. „Pro mě to v tu chvíli skončilo a paradoxně jsem ani nebrečela,“ doplnila Rybníčková.

K nové rodině si našla rychle cestu. Získala si nejen Čížkovou, ale i jejího manžela a syna. Čížkové pak začala říkat maminko. „Autoři pro mě udělali to nejlepší, co mohli. Teď mám skvělou rodinu a jsem ráda za to, co se stalo,“ řekla Jana. Stejně to vidí i Čížková. „Od začátku jsme byli rodina. Jezdila k nám na víkendy a vozila jsem jí do školy a můj syn Honzík jezdil s námi. Celou dobu jsem měla pocit, že je moje, že se mi narodila už v tomhle věku,“ popsala známá herečka.

V té době ovšem neměla plně dořešenou pěstounskou péči. Když jí pak nečekaně zemřel manžel na infrakt, rozhodla se vše dotáhnout do konce. „Tehdy jsme prožívali hodně těžké období, ale tím, že Jana vstoupila do naší rodiny, nás zachránila,“ dodala Čížková. Celý rozhovor sledujte v pořadu Povídej v neděli 11. prosince od 21:25 na CNN Prima NEWS.

Tagy: