Trnitý život Nadi Urbánkové: Zpěvačka si prošla třemi rozvody, znásilněním i rakovinou

Zatímco na hudební a divadelní scéně sklidila Naďa Urbánková obrovský úspěch, v osobním životě se často trápila. Byla třikrát vdaná, všechna její manželství ale skončila rozvodem. Před čtrnácti lety pak hudebnice onemocněla rakovinou. Z dětství si nesla velké trauma z otce. Všechny karamboly, které jí život uchystal, však ustála s optimismem. Zemřela 3. února.

Urbánková neměla život nikdy jednoduchý. Ve své knize nazvané A příště lépe přiznala, že v době, kdy jí bylo devět let, ji znásilnil otec, který byl kvůli těžké nemoci na invalidním vozíku. „Jednou mě vzal nahoru na půdu. Sedl si tam na židli a řekl mi: ‚Pojď sem a posaď se na mě.‘ A prostě mě znásilnil. Vůbec jsem tehdy nevěděla, co se děje. Začala jsem nejdříve plakat a pak strašně moc křičet. On se vyděsil a nechal toho. Řval na mě, jestli to někomu řeknu, tak mě zabije,“ popsala v knize své děsivé vzpomínky.

Bohužel ani ve vztazích neměla příliš štěstí. Její velkou láskou byl herec Josef Abrhám, s kterým se seznámila v roce 1968 při natáčení televizní inscenace Bahno. Chtěla si ho vzít za muže, mít s ním děti, ale on ji po osmi letech vyměnil za Libuši Šafránkovou, s níž strávil zbytek svého života. Dlouhá léta to považovala za neodpustitelnou zradu.

ČTĚTE TAKÉ: Smutek za Urbánkovou. Byla to svérázná a velmi silná žena, vzpomínají na zpěvačku osobnosti

Po nevydařeném prvním manželství s hercem Karlem Urbánkem se provdala za překladatele a textaře Jana Nemejovského, s kterým měla své jediné dítě, dceru Janu, která pokračuje v jejích uměleckých šlépějích. Vztah ale dlouho nevydržel a přišel bolestný rozvod.

V 50. letech tak měla Urbánková za sebou dva rozvody, přesto se provdala potřetí, za lékaře Josefa Havlíka. Kvůli manželovi se tehdy odstěhovala do Švýcarska a přestala koncertovat. Místo rodinné idylky ale přišlo obrovské zklamání. Údajně zjistila, že si ji třetí manžel nevybral z lásky.

Šlo mu například o to, aby na své jméno v tehdejším Československu získávala úvěrové smlouvy, na což nakonec doplatila. Začali ji kontaktovat věřitelé ze Švýcarska i z USA. Byly na ni uvaleny exekuce a přišla o téměř všechen majetek.

I s tímto neduhem se však Urbánková dokázala popasovat. Utekla jen s pár kufry do malé garsonky na okraj Prahy. Začala zase zpívat a vystupovat v rozhlase. „Vždycky jsem se zvedla z bahna a řekla si, že bude líp. Není nic jednoduššího, než ráno přijít k zrcadlu a zvednout koutky nahoru. Když se usmíváš, tak ochráníš svoji psychiku a ta dělá minimálně 50 procent úspěchu,“ řekla zpěvačka, která dlouhá léta žila v Želivě na Pelhřimovsku.

Ale pak přišla další rána. V obou prsou jí našli agresivní druh rakoviny. Ten lékaři objevili při běžné, preventivní kontrole. „Řekla jsem si, že se před sedmdesátkou nechám prohlédnout, přestože jsem se cítila úplně v pořádku,“ svěřila se nedávno Urbánková v rozhovoru pro časopis Téma.

Podstoupila operaci, přišla o obě ňadra a následně docházela na léčbu. Zákeřnou chorobu tehdy dokázala překonat díky kvalitní lékařské péči, svým statečným bojem, a především pozitivní energií. „Věřit, že všechno, co proti té mrše uděláte, bude úspěšné. To je nějaká moje vnitřní síla, kterou jsem – nevím od koho, tak říkám od pána boha – dostala,“ uvedla zpívající herečka s tím, že od té doby pravidelně docházela na kontroly.

Tagy: