Vágner o tragické nehodě: Ztuhl jsem jako led. Dodnes nevím, jak jsem z autobusu vypadl

Karel Vágner má celkem šest dětí se třemi ženami. Nejstarší je manžel modelky Simony Krainové Karel.

Na 21. srpna 1968 hudebník Karel Vágner jen tak nezapomene. Spolu s dalšími členy kapely se během zájezdu v Mongolsku stal účastníkem tragické nehody. Jejich autobus se zřítil ze srázu a převrátil se. Vágner a klávesista Ivo Moravus měli velké štěstí, při nehodě totiž vypadli malým okénkem ven a tragédii přežili. Detaily hrůzné nehody si známý textař pamatuje dodnes. V pořadu Povídej na CNN Prima NEWS vylíčil některé z nich.

Na turné do Mongolska a po celém Sovětském svazu se Vágner vydal v roce 1968 coby mladý hudebník s kapelou Orchestr Karla Dudy. Shodou okolností právě v den invaze ruských vojsk do Československa jeli členové kapely autobusem na výlet. Ten měl však nehodu, při které spadl jejich autobus ze srázu. Vágner s klávesistou Ivem Moravusem vyletěli tehdy oknem ven, než se autobus zastavil u horské řeky. Právě to jim pravděpodobně zachránilo život.

„Dodnes nevím, jak jsem z autobusu vypadl. Okénkem mě prohodil nejspíše pánbůh,“ svěřil se 81letý hudebník v pořadu Povídej. Ačkoliv k nehodě došlo před téměř 55 lety, mnohé detaily si dodnes vybavuje. „Autobus letěl ze srázu a kutálel se. Bohužel někteří kamarádi letěli na tu stranu, kam autobus. Mě nechal na skále,“ uvedl Vágner.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nejdřív boj o zdraví, pak těžký rozvod. Z těžkostí mě vyléčila práce, říká návrhářka Rochová

Moderátorce Radce Červinkové pak popsal i chvíle, které se odehrály bezprostředně po nehodě. „Několikrát v životě jsem se přesvědčil o tom, že když se něco takového stane, ztuhnu jako led a jsem bez emocí. Sbíral jsem pasy od kluků, kteří tam leželi. Byla klika, že dole stavěli ruští vojáci pontonový most. Naházeli mrtvé a živé na náklaďák a odvezli nás do nemocnice,“ popsal.

Většina členů kapely zahynula, mezi nimi například i zpěvačka Dana Hobzová, matka ani ne ročního dítěte.

Karel Vágner v pořadu Povídej mimo jiné pohovořil o svém dětství, sportu a zavzpomínal také na svou nejbližší přítelkyni Hanu Zagorovou, která zemřela loni v létě. Přiznal, že její odchod ho silně zasáhl. „Bylo to přátelství na život a na smrt. Byli jsme spolu 50 let a nikdy jsem v životě nikoho tak blízkého neměl,“ řekl smutně hudebník, který se v umělecké branži pohybuje desítky let. Celý rozhovor si můžete poslechnout ve videu výše.

Tagy: