Nejdřív boj o zdraví, pak těžký rozvod. Z těžkostí mě vyléčila práce, říká návrhářka Rochová

Byla to pro mě ztráta všeho. Něco, co jsem netušila, že mě potká. Přesně těmito slovy vzpomínala oděvní designérka Liběna Rochová v pořadu Povídej na CNN Prima NEWS na jedno z nejtěžších životních období, které prožila – rozvod s prvním manželem. Popasovat se s tíživou situací jí nakonec kromě rodiny pomohla i práce. Návrhářka mimo jiné promluvila i o vážné nemoci, která ji trápila v dětství.

Svého prvního manžela poznala Rochová už v šestnácti letech. V roce 1972 se vzali a o dva roky později přivítali na svět dceru Magdalenu. O několik let později se ale rozvedli. „Byla to pro mě ztráta všeho. Ztratila jsem důvěru a něco, co jsem myslela, že bude na celý život. Znamenal to pro mě konec a myslela jsem, že už nic nemá cenu a smysl,“ svěřila se 71letá návrhářka v pořadu Povídej. Co přesně stálo za rozpadem manželství, neuvedla. Jen přiznala, že se trápila.

„Byla jsem jako tělo bez duše. O sebevraždě jsem ale neuvažovala. Kdybych byla sama, takové myšlenky by mi asi přicházely na mysl. Měla jsem však Madlenku, která chodila do první třídy. Musela jsem ji chránit,“ uvedla Rochová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vondráčková vyhrála další bitvu o svůj důchod, válka ale nekončí. Šlo mi o princip, napsala

K restartu ji nakonec přiměla maminka. „Říkala mi, že se na mě nemůže dívat, ať se přihlásím na soutěž Mladí módní tvůrci. Nakonec jsem vyhrála. Už tehdy jsem chtěla tvořit, ačkoliv to nebylo prioritou,“ doplnila. Díky práci se nakonec s těžkou životní situací zvládla popasovat. „Vyhrávala jsem soutěže, poznávala zajímavé lidi a pomalinku se z toho dostávala. Práce mě vyléčila. Je to pro mě droga,“ přiznala.

Rochová ale nezůstala sama, časem se podruhé provdala. „Mohu říct, že mám nádhernou rodinu, kde se respektujeme a vzájemně posilujeme. Nedokázala bych mít rozhárané vztahy a k tomu pracovat. Potřebuji mít oporu a klid v rodině,“ doplnila.

V pořadu Povídej pohovořila také o svém dětství. Přiznala, že jako malá chtěla dělat divadelní kostýmy. „Maminka byla herečka a divadelní prostředí mi imponovalo,“ vzpomínala Rochová. Po základní škole nastoupila na textilní průmyslovou školu v Brně, kde vystudovala oděvní ateliér. Na vysněný obor oděvního návrháře na UMPRUM ji však nepřijali. A to kvůli špatnému kádrovému posudku. Tatínek, vědec, totiž krátce po jejím narození vystoupil z komunistické strany a vrátil „rudou knížku“. Rodina Rochové tak byla sledována.

Byli jsme chudí, ale bohatí na zážitky

„Jako malé děti jsme o tom moc nemluvily. Braly jsme však jako samozřejmost, že člověk musí být čestný. Můj dědeček, generál Bohuslav Závada, jehož popravilo gestapo, založil odboj ve Vysokém Mýtě. Takže u nás bylo brané za samozřejmost, že by se člověk měl zachovat čestně a nekolaborovat,“ popsala.

Přiznala, že s rodinou neprožívali zrovna lehké období. „Byli jsme chudí, ale zase jsme byli bohatí na zážitky. Rodiče se nám věnovali a vyrůstali jsme v hezkém prostředí,“ dodala designérka, které se dostalo uznání i v zahraničí. Měla i nabídku na vlastní obchod na slavné newyorské Páté Avenue.

Liběna Rochová v rozhovoru s Radkou Červinkovou pohovořila mimo jiné o vážné nemoci, kterou prodělala v sedmi letech. Měla těžký zánět mozkových blan a upadla do kómatu. Ačkoliv jí lékaři nedávali moc velké naděje, uzdravila se. „Dostala jsem obrovský dar – žiju, nejsem ochrnutá ani psychicky labilní. Člověk, který takový dar dostane, si ho má hýčkat a dělat vše pro to, aby prožil život co nejhodnotněji,“ uvedla návrhářka. Celý rozhovor si můžete poslechnout ve videu výše.

Tagy: