Zemřela herečka Eva Rysová. Zazářila ve stovce filmů a seriálů, bylo jí 91 let

Ve věku 91 let zemřela slovenská herečka Eva Rysová. Objevila se ve více než sto filmech a v řadě seriálů. Několik let ji provázaly zdravotní problémy, trpěla bolestmi, závratěmi a problémy s dýcháním. Zprávu o jejím úmrtí zveřejnil web Pluska.sk.

„Zemřela ráno v domově pro seniory, do kterého ji rodina před časem umístila, protože na tom už byla zdravotně velmi špatně. Před pár dny ležela v nemocnici,“ uvedl ve čtvrtek zdroj pro web Pluska.sk.

ČTĚTE TAKÉ: Náhlé úmrtí slavného televizního šéfkuchaře. Osudnou se mu stala alergická reakce

Rysová trpěla vážnými zdravotními problémy po pádu v roce 2016, kdy krvácela do mozku. Od té doby měla neutuchají bolesti, závratě, problémy s dýcháním a srdečním tepem. Její blízcí jí zajistili dvě ošetřovatelky. Přestože se v základních potřebách dokázala stále zčásti sama obsloužit, rodina se nakonec rozhodla přesunout ji do zařízení pro seniory s odbornou péčí.

Působila v Armádním divadle SNP v Martině, v Krajském divadle v Trnavě a v Krajském divadle v Nitře. Ztvárnila mnohou žánrových a charakterních rolí. Vyučovala umělecký přednes a jevištní řeč na Církevní konzervatoři v Bratislavě, rovněž se věnovala dabingu. V roce 2003 získala Křišťálovou růži, ocenění v oboru uměleckého přednesu, a v roce 2005 literární Cenu Karla Čapka.

Její posledním počinem před televizními kamerami byla role čiperné babičky Anny Roznerové v seriálu Bouřlivé víno v roce 2012. Hrála ve více než sto filmech a seriálech. Během léta roku 2019 po účinkování ve videoklipu Mira Jaroše oznámila konec kariéry a stáhla se z veřejného života.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bílé květy a slzy smutku. Se zpěvačkou Janečkovou se přišel rozloučit i Kozub a Chodúr

Tagy: