Velikonoční tradice s pruty přes zadek je ujetá, říkají tváře CNN Prima NEWS. Jak budou slavit?

Není to sice přesně po roce, ale jsou skoro tu. Velikonoce. A s nimi spousta tradic, zvyků a často i návštěv příbuzných. Jenže tradiční jarní svátek už není to, co býval třeba před padesáti nebo sto lety. Mladší generace pokládá některé tradice za poněkud hrubé a někdy i zbytečné. Jak to mají s Velikonoci známé tváře ze CNN Prima NEWS?

Moderátorka pořadu ShowTime Iva Kubelková se letos, stejně jako každý rok, na svátky těší. „Velikonoce vnímám velmi spirituálně, je to pro mě svátek jakési obnovy. Máme rádi velikonoční výzdobu, holky rády malovaly vajíčka, tak uvidíme, jak to bude s malováním letos. Jinak nijak nelpíme na vnějších věcech ohledně Velikonoc, spíše si užíváme svátky, kdy jsme spolu, a připomínáme si smysl těchto dnů,“ svěřila se oblíbená moderátorka.

To moderátorka Zpráv Lucie Ptáčková má k Velikonocům oprávněné výhrady. „Velikonoce letos slavit nebudu. Křesťanský význam těchto svátků naprosto chápu a respektuji, ale jsem toho názoru, že koncept přiopilých a leckdy brutálních ateistů potřebuje zkultivovat – přidat více empatie a ohledu na ženy, které si pomlázku neužívají. Letos budu v zahraničí, ale pokud bych byla doma, moc ráda bych se sešla s rodinou a nad nádivkou přivítala jaro,“ řekla Ptáčková.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Schůzky v baru, nevěra i planá chvála. Co předcházelo Kolečkově tajné svatbě s Vignerovou?

A podobně to má i další tvář ShowTimu Laďka Něrgešová. „Velikonoce moc nemusím. Chápu vítání jara, ale je mi mentálně vzdálený křesťanský podtext. Ráda si vyzdobím domov jarem. Děti baví vajíčka. A klidně upeču beránka. Ale to klasické – živými pruty přes zadek, a ještě nám za to něco dej – mi teda přijde hodně ujeté,“ přiznala.

Některé rány od sousedů bolely

Otázka některých velikonočních tradic se mezi mladšími aktuálně řeší. Například Ptáčková má spoustu krásných vzpomínek na malování kraslic a pečení perníčků. Později ale nastal zlom. „Postupem času mě úloha ženy, která doma čeká na to, kdo ji zmydlí, bavila čím dál míň. Pamatuji si, jak některé rány od sousedů bolely, a jejich blízkost mi nebyla příjemná. Věřím, že nejsem jediná, která tento leckdy ponižující akt trpěla jen proto, že je to normální, tradiční a přece se nebude kazit legrace,“ popsala.

„To, co jsem tělesně a emočně prožívala, jsem dokázala zformulovat až v pozdějším věku a jsem ráda, že současné společenské ovzduší ženám a dívkám dodává stále více kuráže nabourávat staré vzorce,“ doplnila Ptáčková.

Velikonoce jsou ale především veselé svátky. Hlavně na setkávání s rodinou se těší moderátor Sportu a diskuzního pořadu K věci Tomáš Vzorek: „Velikonoce jsou svátkem, kdy se jako rodina setkáváme a je to moc fajn. Rodiče nás s bráchou vždycky vedli k tomu, že se chodí po návštěvách a že k Velikonocům patří zdobená vajíčka a velikonoční beránek, takže s tímhle vším mám tenhle svátek spojený,“ uvedl.

A jak to mají tváře CNN Prima NEWS s koledováním? „Když jsme byli malí, chodil brácha. Nejlepší bylo, když vykoledoval hodně čokolády. Povinně se musel dělit,“ směje se Ptáčková.

Kubelková koledování moc nemusí

Zato Tomáš Vzorek byl jako malý kluk vzorný koledník. „Jako děti nás táta bral vždycky na koledování a kolikrát to bylo fakt skoro na celý den, tolik zastávek jsme měli. Dnes už určitě ne, opravdu obejdu jen ty nejbližší, protože vlastní děti ještě nemám,“ svěřil se moderátor diskuzního pořadu.

Kubelková tradici koledování moc nemusí. „Přijímáme koledníky jen z řad kamarádů a lidí, které známe, což je logické. Holky ten stres z toho, že je někdo honí s pomlázkou, nikdy moc nemusely – a já se jim nedivím, někteří chlapci si to totiž často špatně vykládají. Takže tuto tradici ctíme tak nějak vlažně,“ řekla.

Podobné zkušenosti má i Něrgešová. „Jako malá jsem koledovat chodila. Vždycky jsme byli na chatě i s babičkou a dědou. Ale i tak mi přišlo praštěné odříkávat básničku a u toho někoho švihat po nastavené zadnici! Mám z toho smíšené pocity už z dětství. Chlapi do sebe už od rána kopali alkohol a všichni se tvářili kysele, když nějaký dům neotvíral na písknutí. Já si vítám jaro po svém,“ uzavřela moderátorka.

Tagy: