Úspěch ve sportu je o hlavě, řekl motokrosař Podmol. Promluvil o depresích i otcově smrti

Motocyklový jezdec Libor Podmol se v příštím roce vrátí na Rallye Dakar.

POVÍDEJ (40)

Dařilo se mu ve sportu, ale i v osobním životě, přesto byl motocyklový jezdec Libor Podmol nešťastný. „Snažil jsem se přijít na to, proč to tak je. Začal si číst o spirituálním světě a meditovat. Pak jsem pochopil, že nejsem dostatečně vděčný za to, co mám. Pořád jsem chtěl víc a víc,“ přiznal v pořadu Povídej na CNN Prima NEWS Podmol.

Podmol se narodil v Ostravě a lásku k motorkám zdědil po svém otci. Závodit ve freestyle motokrosu začal v 18 letech a osm let nato získal první titul mistra světa. Od té doby má na svém kontě nespočet prvenství a vítězství. V roce 2019 si v jednom ze závodů přivodil velmi komplikovanou zlomeninu obou nohou. Navzdory předpovědi lékařů, dva roky nato stál na startu nejtěžšího závodu vůbec – Rallye Dakar. Na něj se chystá vypravit i v nadcházejícím roce.

„Vím, že nemůžu závodit donekonečna a říkám si, že spoustu let motokrosařské kariéry už nemám před sebou. Ale vím, že je to to, co umím dělat nejlíp. Proto se z toho snažím ještě něco vyždímat,“ přiznal 38letý motokrosař.

Udržet se v kondici mu pomáhá také meditace. „Vím, že pro sport potřebuji mít dobrou fyzičku. Stejně tak ale musím být v pohodě i po duševní stránce. Myslím si, že taková meditace nebo učení nových věcí, je skvělý trénink hlavy. A freestyle motokros je o hlavě. Většina sportu je o hlavě. Člověk musí potlačit strach a být naprosto soustředěný. Být teď a tady, nebo to dopadá jako u mě v Mnichově,“ uvedl Podmol a narážel tím na své zranění, které utrpěl před třemi lety na mistrovství světa v Německu, kdy si po pádu z motorky zlomil obě nohy.

„Snažím se na sobě pracovat a vím, že mi meditace dodává klid i v osobním životě. Pořád se snažím hledat štěstí v životě,“ doplnil sportovec.

Stanovil si cíl a šel za ním

K touze po vnitřním klidu ho prý dovedly depresivní stavy a smutné chvíle. „Vyhrával jsem mistrovství světa, mám zdravé děti, partnerku, ale přesto jsem zažíval pocity smutku. Snažil jsem se přijít na to, proč to tak je, a začal si číst o spirituálním světě a meditovat,“ popsal Podmol. „Pak jsem pochopil, že nejsem dostatečně vděčný za to, co mám. Pořád jsem chtěl víc a víc. To uvědomění si, že život je skvělý už takový, jaký je, je důležité. Není to jen o úspěších, penězích a divácích,“ doplnil Podmol.

Ze svého úspěchu prý nikdy nezblbnul. Většina motokrosařů, kteří v tomto sportu něčeho dosáhli, to měli podle něj srovnané v hlavě. Možná i proto, že měli drsné mládí. Podobně na tom byl i Podmol, který ve 14 letech přišel o otce. „Bráchovi byly dva roky a už v té době jsem věděl, že musím naši rodinu nějak zabezpečit a musím být úspěšný. Stanovil jsem si cíl a šel si za ním,“ přiznal Podmol.

Jeho otec zemřel při autonehodě nedaleko od jejich domu. „Prošel si spoustu zraněními i těžkými závody, a pak se všechno zavře v normálním autě při autonehodě dva kilometry od baráku. Svět je záhada,“ podivil se Podmol.

Celý rozhovor si poslechněte v úvodním videu nebo jako podcast:

Tagy: