Šichtařová: Vláda zničila naši ekonomiku. Nechme ideologie a vraťme se ke kapitalismu

Ekonomka Markéta Šichtařová

Šichtařová a Bendl ke zdražování potravin

Vláda nastoupila cestu levicové progresivistické ideologie – pod ideologickými záminkami začala ničit naši energetiku a postupně likvidovat celou naši ekonomiku, řekla ve vysílání CNN Prima NEWS ekonomka a politička Markéta Šichtařová (Svobodní). Postavila se tak na stranu obchodníků, na které vláda svádí vinu za zdražování potravin. Podle ní je hlavním viníkem vládou prosazovaný Green Deal.

Podle Šichařové je svalování viny na obchodníky už standardní postup. „Když v ekonomice něco nefunguje, začnou se obviňovat buď spekulanti, nebo obchodníci, že svévolně zvyšují marže,“ uvedla ekonomka, která na podzim kandiduje za Svobodné do Senátu, a dodala, že to je absolutní nesmysl.

ČTĚTE TAKÉ: Na levnější potraviny letos zapomeňme. Jaké jsou důvody a proč ceny budou dál růst?

Podle ní jsou obchodníci ke zdražování nuceni různými regulacemi a zvyšováním daní. „Nemůžeme to svádět na obchodníky. Je pravda, že jedním z motorů růstu inflace byly potraviny, ale není to tak, že by si řetězce svévolně přihodily pár procent k cenám. Zvýšily se náklady výroby, například na elektřinu,“ vysvětlila ekonomka.

Vinu na současném stavu české ekonomiky nese podle Šichtařové vláda. „To, že chudneme, je znakem levicových politik,“ podotkla a dodala, že existuje cesta, jak z tohoto problému ven. „Měli bychom zavrhnout ideologii, vrátit se k volnému trhu a kapitalismu, který jsme zničili, a také se zříci Green Dealu,“ zdůraznila.

Společně s poslancem Petrem Bendlem (ODS) se shodli i na tom, že by vláda neměla regulovat trh s potravinami. „Politici by do cenotvorby potravin zasahovat neměli. Byla by to soutěž v populismu a roztrhání státního rozpočtu,“ doplnil poslanec.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Z pultů do pěti let zmizí hnědá vajíčka. Bílé slepice mají být ekonomicky výhodnější

Tagy:
finance HDP Petr Bendl Green Deal Markéta Šichtařová ekonomika politika chudoba vláda regulace trhu zdražování potravin