Žižkovo sídlo prochází revitalizací. Život husitského vojevůdce připomněl film na Primě

Ben Foster jako Jan Žižka ve stejnojmenném filmu Petra Jákla

Majetky a domy Jana Žižky

U obce Třebušín na Litoměřicku se nachází kopec Kalich a v tamním stejnojmenném hradě bylo od roku 1421 sídlo Jana Žižky. To momentálně prochází revitalizací. Jaký byl život slavného vojevůdce, se dozvíte díky filmu, který televize Prima odvysílala v pátek večer.

Přes 500 metrů vysoků kopec Kalich u obce Třebušín na Litoměřicku a na něm pozůstatky stejnojmenného hradu, který patřil Janu Žižkovi. Slavný vojevůdce si tuto část země zvolil za rodové sídlo.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nejmilejší film, polibky v trávě i závislost. Na Perryho vzpomínají Hayeková i Paltrowová

Hrad patřil mezi nejmodernější v Evropě a díky systému opevnění byl v podstatě nedobytný. Jeho hlavním úkolem byla ochrana před útoky katolické šlechty. Hrad Kalich byl také jediným majetkem Jana Žižky.

O vzácné historické místo se starají dobrovolníci, kteří ho mají pronajaté na 20 let. Ti dokonce vytvořili grafický model, jak to tam v období Žižky vypadalo. „Na hradě Kalichu se dělá revitalizace a archeologický průzkum. Obnovuje se také opevnění,“ popsala starostka Třebušína Dana Legnerová.

Místo je podle starostky hlavně v létě olíbené mezi turisty. V příštím roce se tady uskuteční velkolepé oslavy, jelikož uplyne 600 let od smrti Jana Žižky.

Jak vypadala doba a život husitského vojevůdce, se mohli diváci dozvědět v pátek večer, kdy televize Prima exkluzivně odvysílala film Jan Žižka. „Myslím si, že je to film, který by si diváci neměli nechat ujít, je to jeden z mála snímků, který má jednoznačně hollywoodské parametry,“ řekl šéfredaktor zpravodajství a publicistiky CNN Prima NEWS Tomáš Vojáček.

Tagy:
hrad film kopec opevnění šlechta revitalizace okres Litoměřice Jan Žižka z Trocnova Kalich (České středohoří) Třebušín