„Šílený“ zahradník z Austrálie. Křovinořezem rozsekal vzácného ptáka, hrozí mu obří pokuta

Drastické záběry natočila bezpečnostní kamera jednoho z domů v australském Novém Jižním Walesu. Zahradník na záběrech úmyslně rozsekal křovinořezem chráněného ptáka. Následně na zvíře dupnul a tělo vyhodil do koše. Kvůli případu, kterým se zabývají ochranáři, hrozí muži statisícová pokuta, informoval server The Sun.

Situace nejprve vypadá zcela poklidně. Video z kamery zabírá prostor před domem, kde v trávě sedí čejka australská. V okamžiku, kdy se k ní přiblíží s křovinořezem zahradník, čejka se vzpřímí a patrně v obraně začne mávat křídly. Muž ale máchne čepelí a ptáka rozseká.

ČTĚTE TAKÉ: Smutek v ústecké zoo. V 54 letech zemřel Ferda, druhý nejstarší orangutan světa

Na nebohé zvíře pak ještě dupne. Mrtvolku čejky poté vyhodí do koše. Následně se vrátí zpět a křovinořezem odfoukne oblak peří, který na trávě po zvířeti zbyl.

Případ se stal v listopadu, záběry se nicméně dostaly ven nyní. Majitel nemovitosti podle webu The Sun uvedl, že pracovníka před čejkou „varovali“. „Poslal (zahradník, pozn. red.) zprávu, že přijde druhý den. My jsme mu ale řekli, že tam hnízdí čejka, ať to nedělá,“ popsal majitel.

Incident vyšetřují ochranáři jako trestný čin. „Online záběry jsou šokující a extrémně znepokojivé,“ uvedli úředníci podle serveru Daily Mail. Čejky jsou navíc chráněné podle australského zákona o národních parcích a divoké zvěři. Jejich zabití je tedy trestným činem a muži hrozí pokuta v přepočtu více než 320 tisíc korun.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zubožený pitbul v Uherském Hradišti z posledních sil vylezl na parapet. Pomohli mu hasiči

Tagy: