Smutek v ústecké zoo. V 54 letech zemřel Ferda, druhý nejstarší orangutan světa

Zoo Ústí nad Labem v pátek zveřejnila smutnou zprávu. Z důvodu zhoršujícího se zdravotního stavu a pohybových problémů, které souvisí se stářím, musela být u samce křížence orangutana bornejského a sumaterského Ferdy provedena eutanazie. Jednalo se o nejstaršího samce orangutana v Evropě a druhého nejstaršího na světě. Bylo mu 54 let.

O smrti Ferdy informovala zoologická zahrada na svém webu. „Ferda se narodil 5. října 1969 v německé zoo ve Frankfurtu, ve třech letech se přestěhoval do Zoo Praha. Jako kříženec nemohl být zařazen do chovu, proto mu nikdy nebyla přidělena samice,“ uvádí.

ČTĚTE TAKÉ: Prahu trápí miliony potkanů, je jich více než lidí. V Česku začala pravidelná deratizace

V roce 2002 zasáhly pražskou zoo ničivé povodně a většina zvířat ze spodní části zoo přišla o své výběhy a ubikace. Pomocnou ruku s jejich ubytováním nabídly ostatní zoo v České republice, a tak Ferda spolu s dalšími zvířaty dorazil do Zoo Ústí nad Labem,“ pokračuje.

Lékařská medikace přestala stačit

Ferda si získal přízeň chovatelů i návštěvníků, o čemž svědčí vítězství v anketě Zvíře roku 2009, a v ústecké zoo již zůstal. S přibývajícím věkem však přicházely i zdravotní problémy. Ferda měl nemocné srdce, trpěl dušností, těžkou artrózou páteře a s tím spojenou poruchu chůze a koordinace pohybu.

V poslední době se u něj začaly více projevovat poruchy chování typické pro seniory – třes končetin, mírné kognitivní poruchy, náladovost apod. „Dlouhodobě mu byly podávány podpůrné léky a analgetika, dostával přírodní geriatrika zpomalující starobní poruchy chování, ale v posledním týdnu se problémy výrazně zhoršily,“ upřesnila veterinární lékařka Jana Matoušková.

Stejně jako u člověka, tak i u zvířete nastane čas, kdy lékařská medikace přestane stačit. Z tohoto důvodu se vedení zoo po konzultaci s veterinární lékařkou, zoology a chovateli rozhodlo, že další udržování při životě vysokými dávkami léků by nebylo humánní a vystavovalo by jej zbytečnému utrpení.

„Někdy nastane čas a nezbyde nic jiného než se zhostit zodpovědného přístupu chovatelské instituce – zajištění welfare zvířete po celou dobu jeho života, a to včetně jeho důstojného odchodu,“ uvedla ředitelka zoo Ilona Pšenková.

Chov orangutanů je dočasně ukončen

Odchodem Ferdy tedy Zoo Ústí nad Labem dočasně ukončila chov orangutanů. Poslední zvířata tohoto druhu – samice Ňuninka a její dcera Cantik odešly v roce 2022 do jiných zoologických zahrad. Cantik se zapojila do chovu v Zoo Rostock, kde se jí již podařilo odchovat mládě, Ňuninka našla domov ve francouzské Zoo Beauval.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Podivná modrá stvoření zaplavila pláže v Kalifornii. Vědci vysvětlili příčinu jejich zjevení

Orangutani bornejští patřili mezi tradiční a návštěvníky velmi oblíbené druhy ústecké zoo. Vedení zahrady již dříve přislíbilo, že se tento významný druh do Ústí nad Labem zase vrátí. Nový pavilon pro orangutany, který by měl v budoucnu vzniknout přebudováním stávajícího pavilonu Asijský prales, je zahrnut ve schváleném Plánu rozvoje zoo.

Tagy: