Šok u fotbalové reprezentace. Trenér Šilhavý i přes postup na Euro oznámil konec ve funkci

Fotbalový kouč Jaroslav Šilhavý

Dozvuky fotbalového skandálu

Trenér Jaroslav Šilhavý navzdory postupu českých fotbalistů na mistrovství Evropy oznámil, že u národního mužstva se současným realizačním týmem končí. Dvaašedesátiletý kouč v rozhovoru s Českou televizí po vítězství 3:0 nad Moldavskem v závěrečném kvalifikačním utkání v Olomouci řekl, že čelil enormnímu tlaku, kterému někdy ani nerozuměl.

Šilhavého pozice byla v ohrožení už po říjnové porážce 0:3 v Albánii, po níž ho výkonný výbor Fotbalové asociace ČR (FAČR) ve funkci podržel. Upravil mu však smlouvu, která vyprší 30. listopadu. Její součástí je oboustranná opce. Předchozí kontrakt měl trenér do konce kvalifikačního cyklu s automatickou opcí na závěrečný turnaj v případě postupu.

ČTĚTE TAKÉ: Česko postupuje na fotbalové Euro do Německa. Za výhru s Moldavskem dostane čtvrt miliardy

„Přestože teď máme radost, tak už před zápasem jsme se rozhodli, že pokračovat nebudeme. Oznámil jsem to (předsedovi FAČR) Petru Fouskovi. Tlak už byl enormní, někdy jsem to ani nechápal. I to přispělo k našemu rozhodnutí,“ řekl Šilhavý, který reprezentaci vedl od září 2018.

Týmu se pod ním vedlo

Nástupce Karla Jarolíma národní mužstvo pozvedl. Někdejší reprezentační asistent předloni nečekaně došel s týmem na minulém evropském šampionátu až do čtvrtfinále. S mužstvem také postoupil do elitní divize A Ligy národů, odkud ale Češi následně sestoupili. Reprezentace naopak neprošla na mistrovství světa, výkonný výbor i tak s Šilhavým vloni na jaře prodloužil smlouvu.

„Je potřeba trenérovi Šilhavému poděkovat za to, že dovedl mužstvo na evropský šampionát, a za veškerou práci, kterou v posledních pěti letech pro fotbalovou asociaci odvedl. Zejména za povedené Euro 2020 a postup do čtvrtfinále i úspěšnou Ligu národů a účast ve skupině A,“ řekl Fousek.

„Situace je čerstvá, teď ji budeme řešit ve výkonném výboru. O novém trenérovi budeme jednat, nepředpokládám ale, že bychom o něm rozhodli už během úterního zasedání výkonného výboru,“ dodal šéf FAČR.

Tagy: