Po atentátu na Fica sítě střelce zahltily nadávky: Haj*le, vrahu, opozici si to pohnojil

Premiér Robert Fico před  jednáním (15.5.2024)

Informace o podezřelém z útoku na Roberta Fica

Jméno spisovatele Juraje Cintuly se skloňuje v souvislosti s útokem na slovenského premiéra Roberta Fica ze všech stran. Právě on má být podle slovenských médií útočníkem. I přesto, že tato informace ještě není potvrzena, jeho sociální sítě už se plní komentáři, kde ho lidé obviňují, že svým činem rapidně zhoršil politickou situaci na Slovensku.

„Tohle nebyl nejlepší nápad. Pokud chtěl pomoci Slovensku, tak situaci rapidně zhoršil,“ reagoval jeden z komentujících. „Juraji, myslím, že ti celé Slovensko ‚poděkuje‘, protože jsi současný vládě dal do ruky bianco šek na cokoli. Takže, až Fico vyjde z nemocnice, může bez odporu utáhnout šrouby, jak jen bude chtít,“ poznamenal další. „Slovenské opozici to pěkně pohnojil,“ zaznělo také.

ČTĚTE TAKÉ: Atentát je vina opozice a novinářů, tvrdí Ficovi lidé. Čaputová a spol. jsou v šoku

Další komentující však sáhli i ke značně ostřejším výrazům. „Co je to za haj*la?“ ptal se jeden. „Svi*ě,“ uvedla další. Někteří muže dokonce označili za „vraha“.

Televize Markíza uvedla, že jednasedmdesátiletý Cintula na místo střelby pravděpodobně dorazil vlastním vozem. Portál Aktuality.sk dodal, že Fica měl postřelit legálně vlastněnou zbraní.

Cintula v minulosti vydal několik básnických sbírek, v Levicích založil literární klub DÚHA. Před osmi lety založil v Levicích také Hnutí proti násilí a dokonce na jednom z videí říká: „Každý normální člověk násilí odmítá.“

„Nemám nejmenší tušení, co můj otec zamýšlel, co plánoval, proč se to stalo,“ uvedl syn zadrženého pro portál Aktuality.sk. Na otázku, jaký měl ke slovenskému premiérovi vztah, odpověděl: „Řeknu vám to takhle – nevolil ho. To je vše, co k tomu mohu říct.“

Fico byl v pondělí postřelen, když po výjezdním zasedání kabinetu ve městě Handlová vyšel na náměstí mezi občany.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Babiš se modlí za postřeleného Fica. Násilí do politiky nepatří, zdůraznil Rakušan

Tagy:
Slovensko krimi spisovatel střelba Robert Fico Juraj Cintula