Skandál českých autoškol: Je to systémová chyba, tvrdí experti. Ministerstvo nesouhlasí

Autoškoly mohou po celé republice stát klidně 20 tisíc korun.

Pokračování zátahu v autoškolách

Kriminalisté už obvinili z korupce a zneužití pravomoci pět lidí. Ty zadrželi v úterý na Jablonecku při velkém zátahu v autoškolách a na úřadech. Podle některých expertů je případ podvodů při získávání řidičáků známkou chyby v systému. Ministerstvo dopravy nové odhalení naopak pokládá za důkaz, že systém funguje dobře.

Domovní prohlídky skončily v úterý až za tmy. Kriminalisté sbírali důkazy na úřadech, v provozovnách i přímo u obviněných doma. „I nadále probíhají neodkladné a neopakovatelné úkony v rámci trestního řízení, které jsou ze zákona neveřejné a není možné je nijak více komentovat,“ uvedla pro CNN Prima NEWS policie.

Podle našich informací měli majitelé autoškol ve spolupráci s komisaři pomáhat k řidičským průkazům lidem, kteří vůbec neprošli výcvikem. U zkoušek jim pak pomáhali se správným vyplněním testů. Něco podobného přitom během posledních let řešili i ve Varnsdorfu a v Turnově. Podle některých expertů je chyba v systému.

„Když dva dělají totéž, není to vždycky totéž, tady chybí skutečně jednotně řízená organizace, která by nastavila jasná pravidla hry a která by byla schopná zajistit, že se ta pravidla dodržují,“ okomentoval případ dopravní expert Roman Budský.

Podle ministerstva systém funguje dobře

V současné době jsou zkušební komisaři zaměstnanci radnic a ministerstvo dopravy je řídí pouze metodicky. Takový systém i podle samotné Asociace zkušebních komisařů nebrání vzniku nežádoucích vazeb mezi komisaři a autoškolami. mluvčí asociace telefon: „Ten komisař pokud je nezávislý, tak nebude zkoušet na jednom místě, bude na více místech, on rotuje, tím pádem se minimalizuje nebezpečí nějakých vztahů, které samozřejmě v těch obcích jsou,“ upřesnila mluvčí asociace Jan Bajgar.

Ministerstvo dopravy ale tvrdí, že systém funguje dobře. „Právě proto, že se daří na ty případy upozornit a podniknout ty kroky, tak mám za to, že je to nastavené dobře. Pokud by vznikal nový úřad, který by musel všechny ty lidi nabrat do svých řad, byla by to jen nová instituce a mnohem hůř by dokázala pokrýt potřeby celého území,“ doplnil ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Příznivci změny s tím nesouhlasí, podle nich by nová organizace byla efektivní i levná. Ministerstvo ale zatím zákon měnit nehodlá.

Tagy:
autoškola ODS CNN Prima NEWS Varnsdorf Martin Kupka Turnov skandál Ministerstvo dopravy České republiky okres Jablonec nad Nisou