Skandál na Wimbledonu. Klimatičtí aktivisté vzali kurt útokem, zápas musel být přerušen

Dvojice aktivistů narušila středeční program Wimbledonu. Utkání na kurtu číslo 18 muselo být přerušeno poté, co ho dva protestující v tričkách skupiny Just Stop Oil zaházeli oranžovými konfetami a dalšími předměty, informuje BBC.

Muž a žena vtrhli během utkání na kurt číslo 18 a zaházeli ho oranžovými konfetami a puzzlemi. Oba byli následně zadrženi ochrankou. Protestující na sobě měli trička Just Stop Oil, což je skupina klimatických aktivistů vyzývajících vládu k zastavení všech nových projektů spojených s ropou, plynem a uhlím, píše BBC.

„Dva lidé z hlediště skočili na kurt a začali po něm rozhazovat oranžové konfety a něco modrého z krabice. Ta krabice byla zřejmě ironicky od puzzlí zobrazujících zdejší centrální kurt. Kousky puzzlí rozházeli po celém kurtu,“ popsala reportérka BBC Katie Smithová. Dodala, že sběrači míčků sice začali kurt uklízet, pak ale začalo pršet a trávník se zakryl průhlednou plachtou.

„Přes ni je vidět spousta konfet a dílů skládačky. Až přestane pršet, bude to potřeba ještě douklidit,“ dodala Smithová s tím, že dvojici narušitelů odvedli policisté ven z areálu.

Organizátoři už před začátkem Wimbledonu zpřísnili bezpečnostní kontroly, aby podobným akcím předešli. „Každý rok spolupracujeme s policií a dalšími složkami. Naše bezpečnostní opatření plánujeme podle neustále se měnícího prostředí,“ uvedla výkonná ředitelka turnaje Sally Boltonová.

Členové Just Stop Oil už v minulosti narušili několik velkých sportovních akcí ve Velké Británii, jako je například finále nejvyšší soutěže v rugby nebo světový šampionát ve snookeru.

Tagy: