Sundejte je: Aktivisté narušili zápas na mistrovství světa. Fanoušci zuřili, hráči nechápali

Dvojice ekologických aktivistů způsobila přerušení partií na mistrovství světa ve snookeru. Na jeden ze dvou stolů vyskočil muž v triku s nápisem Just Stop Oil a na plátno i hrací koule vysypal oranžový prášek. Na vedlejší stůl v sheffieldském divadle Crucible se pokusila vylézt žena, ale zabránil jí v tom jeden z rozhodčích. Incident pobouřil přítomné diváky, kteří svou nelibost dali najevo pokřikováním s žádostmi o zpacifikování narušitelů, které poté ochranka vyvedla.

Potřísněný stůl se pořadatelům podařilo vysavačem vyčistit, ale partie byla stejně nakonec přeložena na úterý. Na druhém stole se mohlo po čtyřicetiminutovém přerušení pokračovat. „Zaskočilo nás to, sledovali jsme turnaj a najednou se stane tohle. Jenom doufám, že se podaří plátno vrátit do původního stavu. To je první věc, která mě jako hráče napadla,“ okomentoval událost šokovaný sedminásobný mistr světa Stephen Hendry pro stanici BBC.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Klimatičtí aktivisté opět řádí. Ve Vídni lili na silnice olej, jedna z účastnic do něj spadla

„Sledujeme hrozné výjevy, všichni si jenom chtějí užít snooker. Za svých 25 let sledování i práce na snookeru v divadle Crucible jsem nikdy nic takového neviděl,“ podivoval se komentátor utkání na BBC. Reakce přítomných diváků byly o něco ostřejší: „Hanba!“ či „Sundejte je!“ znělo podle deníku Express z publika.

Apel na vládu i sportovní organizace

Aktivistická skupina Just Stop Oil zveřejnila na Twitteru video z akce. Pětadvacetiletého muže a dvaapadesátiletou ženu podle organizace zatkla policie. „Nechci narušovat něco, co si lidé užívají, ale čelíme extrémně závažné situaci. Evropa zažívá nejhorší sucho za 500 let,“ vysvětlil své motivace zadržený Eddie Whittingham.

Narušením turnaje chce hnutí apelovat na britskou vládu, aby zastavila veškeré nové projekty s fosilními palivy a na sportovní instituce, aby se přidaly k „občanskému odporu proti vládním genocidním politikám“. Uvádí to na svém webu.

Hrozí více podobných incidentů?

Sportovní organizace se nyní obávají dalších potíží způsobených aktivisty. Incident z turnaje ve snookeru totiž přišel pouhé dva dny poté, co více než stovka protestujících za práva zvířat vnikla na zahájení britského dostihu Grand National. Program byl kvůli tomu posunut o zhruba 15 minut. Jeden z jezdců pak aktivisty osočil ze smrti svého koně, jenž utrpěl po pádu v dostihu vážná zranění. Zvíře bylo podle žokeje kvůli nečekané události před závodem zneklidněné, což mělo způsobit jeho nehodu.

Protestující organizace Animal Rising v reakci uvedla, že její akce proběhla právě za účelem prevence smrtí koní, k nimž na podobných dostizích dochází. Informovala o tom stanice Sky News.

Tagy: