Škoda vyhrála tendr na policejní auta. Dodatečná výbava cenu Scaly zdvojnásobila

Mladoboleslavská automobilka má do roku 2024 dodat české policii na 1 200 vozů Škoda Scala. Auta budou už včetně speciálního vybavení či polepů. I proto vyjdou o téměř 300 tisíc korun dráž než osobní verze.

Největší česká automobilka vyhrála policejní tendr na nová služební vozidla. Jde o velkou zakázku v hodnotě 840 milionů korun bez DPH, za kterou police během následujících čtyř let dostane z Mladé Boleslavi 1 200 vozů Škoda Scala. Jeden z nich tak vychází na 700 tisíc korun bez daně.

Policie má zájem o model s benzinovým motorem 1.5 TSI a automatickou převodovkou DSG. Takové auto v civilním provedení vyjde podle aktuálního ceníku Škody na 552 900 korun včetně DPH. Pokud bychom tedy přičetli daň i k policejní zakázce, jsou objednaná vozidla o 294 100 korun dražší.

Škoda ale za tuto cenu dodá poměrně bohatou výbavu. Vůz upravený pro potřeby policie by měl mít ve standardu například šest airbagů, startování tlačítkem, přední mlhovky, zadní parkovací senzory, autorádio s Bluetooth, manuální klimatizaci nebo čalounění sedadel odolnější látkou.

Polepy i úpravy podvozku

„Na základě podepsané rámcové smlouvy se automobily předávají s policejními polepy a speciálním vybavením, které zahrnuje montážní sadu mobilního terminálu pro radiostanici s instalovaným výstražným zvukovým a rozhlasovým zařízením, práškový hasicí přístroj, kameru Garmin sledující dění před vozidlem, demontovatelnou mříž oddělující prostor pro posádku od zavazadelníku a další položky nezbytné pro výkon služby,“ informuje tisková zpráva Škody Auto.

Škoda navíc musí upravit i mechanické součásti vozu. To proto, aby si Scala poradila s větší zátěží, kterou s sebou speciální výbava přináší. Úpravou proto projdou zadní nápravy všech dodaných kusů. Auta dostanou odlišné pružiny, tlumiče a robustnější kryty motoru či převodovky.

Není to poprvé, co se Škoda Scala hlásí do služby u policie. Mladá Boleslav už v minulosti dodala 640 kusů pro potřeby krajských ředitelství, šlo ale o civilní modely bez policejních polepů. V barvách policie se tak Scala objeví poprvé. Od roku 1993 Škoda dodala české policii na 20 tisíc služebních vozů. Policisté také jezdí vozy konkurenční značky Hyundai. Jde například o SUV Tucson nebo elektromobily Ioniq.

Tagy: