Škoda, že se toho nedožil Gott, dojala se u metálu Bohdalová. Co na medaili řekl Vágner?

Jiřina Bohdalová

Reakce celebrit na vyznamenání od prezidenta

Královna českého filmu Jiřina Bohdalová dostane nejvyšší řád od prezidenta. Sice až 1. ledna, ale to jí nebrání v tom, radovat se z vyznamenání už teď. Herečka si ale také posteskla, že je škoda, že na předávání s ní nepůjde ten, kdo by si to nejvíce zasloužil.

„Bylo to velké překvapení, protože je to tak vysoké (ocenění), že se přes to až nedohlídne. První reakce ale byla, že je škoda, že se předávání nedožil Karel Gott. Myslela jsem na něj, že on tenhle pocit nezažije,“ smutnila herečka.

Jiřina Bohdalová dostala vyznamenání od prezidenta už v roce 2013, a to medaili Za zásluhy I. stupně. Teď bude mít první dáma české kinematografie doma řád nejvyšší.

Oceněn byl i hudebník Karel Vágner. Producent a skladatel celý život spolupracoval hlavně s Hanou Zagorovou. Na kontě má desítky hitů a teď si k životním úspěchům přidá i medaili Za zásluhy o stát v oblasti kultury a umění. „Pro mě to bylo překvapení, velice si toho vážím, třeba si to i zasloužím,“ reagoval Vágner a odkazoval na práci se Zagorovu.

I on ale připustil, že ocenění si zaslouží především Karel Gott. „Kdo jiný než on. Stejně si do konce života budu myslet, že to byl mimozemšťan, který nám měl ukázat, jak se má žít v naší branži. Nebude mít konkurenci,“ dodal Vágner.

In memoriam ocenil Řádem bílého lva za zásluhy v hospodářské oblasti prezident také podnikatele Petra Kellnera, který letos na jaře nepřežil pád vrtulníku na Aljašce, a režiséra Františka Filipa, který je podepsán pod mnoha populárními seriály jako jsou Chalupáři nebo F. L. Věk. Jediným vyznamenaným sportovcem je letos dvojnásobný olympijský vítěz, judista Lukáš Krpálek.

Slavnostní ceremoniál předání státních vyznamenání by se měl odehrát na Pražském hradě kvůli prezidentově nemoci netradičně na Nový rok.

Tagy: