Matka skočila pod vlak i s půlroční dcerou, stíhání se ale vyhne. Policie řekla důvod

Vstoupila s miminkem pod vlak, dítě i ona jako zázrakem přežily. Takový byl loňský srpnový případ, který vyšetřovala policie u Sobotky jako pokus o vraždu a sebevraždu. Matka dítěte ale stíhána nebude, a to kvůli psychickému i fyzickému stavu, ve kterém se aktuálně nachází. Žena si vůbec neuvědomuje, co spáchala.

Duševní stav matky se po neštěstí výrazně zhoršil. Na základě závěrů znaleckých posudků z psychiatrie a psychologie si 32letá žena neuvědomuje, čeho se před půlrokem dopustila. „Trestní stíhání nelze zahájit proti tomu, jemuž duševní choroba, která nastala až po spáchání činu, trvale znemožňuje chápat smysl trestního stíhání,“ vysvětlila policejní mluvčí Eliška Pospíšilová Majerová.

Policie proto případ odložila, nepodařila se zjistit ani motivace matky. „Motiv jednání podezřelé vzhledem k jejímu zdravotnímu stavu nebyl možný zjistit,“ doplnila mluvčí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pátrání skončilo tragicky. Filmař Jakub byl nalezen mrtev. Točil i s Jackiem Chanem

K tragédii málem došlo loni v srpnu na lokální trati ve směru na Sobotku u osady Podhůra. Žena v kolejišti stála se svojí malou dcerou, před vlakem neuhnula. Strojvedoucí si jich všiml až na poslední chvíli, použil klakson i rychlobrzdu, vlak se mu ale nepodařilo zastavit. Holčička jako zázrakem po srážce s vlakem neutrpěla žádné vážnější zranění a nemá ani zdravotní následky.

Z počátku se zdálo, že se mohlo jednat o nehodu. „Nějaká paní s kočárkem a dítětem šla a vstoupila pod vlak. Měla být z Rovně,“ popsala loni v létě jedna z místních. „Měla to dítě uvázané, chodila tudy s kočárkem. Nevím, co ji to napadlo. Musel to být hodně velký zkrat,“ řekla tehdy další obyvatelka obce, kde měla matka s dcerou bydlet.

Policie vyloučila, že se jednalo o nehodu. Podle vyšetřovatelů bylo jednání ženy úmyslné a dítě nezemřelo jen šťastnou shodou náhod. Nyní ale policie vyšetřování odložila, ženu neobviní.

Tagy: