Skončí Musk v čele Twitteru? Stopku mu vystavili sami hlasující, chtějí jeho odchod

Většina uživatelů sociální sítě Twitter se v hlasování vyslovila pro odchod Elona Muska z funkce ředitele stejnojmenného podniku. Ukázaly to výsledky po skončení hlasování. Musk toto hlasování sám v neděli večer inicioval a slíbil, že výsledku se podřídí. Pro odchod miliardáře Muska z čela Twitteru se vyslovilo 57,5 procenta z více než 17 milionů hlasujících.

„Měl bych odstoupit jako šéf Twitteru? Výsledek ankety dodržím,“ napsal na Twitteru ve své poslední anketě Musk. Výsledek však asi nečekal. Celkem 57,5 procenta hlasujících se vyjádřilo, aby skutečně skončil. Celkově hlasovalo přes 17 milionů uživatelů.

Později na sociální síť ještě dopsal: „Jak se to říká – dávejte si pozor, co si přejete, protože to můžete dostat.“

Musk neuvedl podrobnosti o tom, kdy by odstoupil, pokud by tak podle výsledků hlasování měl učinit. Jako většinový vlastník ale bude nejvýznamnější světovou službu pro zasílání krátkých vzkazů i nadále ovlivňovat.

Jedenapadesátiletý Musk je šéfem Twitteru od začátku listopadu. Od doby, co se ujal vedení, čelí Twitter kritice mimo jiné za odstraňování účtů, které byly zřízeny jen za účelem propagace konkurenčních sítí, anebo za blokování účtů prominentních novinářů.

Musk se vždy prezentoval jako zastánce svobody slova. Na Twitteru ale propagoval teorie, které byly označeny za konspirační, a podle agentury DPA síť využil i k propagaci amerických republikánů.

Firmu Twitter koupil Musk na konci října zhruba za 44 miliard dolarů (asi bilion Kč). Twitter už za Muskova vedení rozpustil dobrovolnický tým, který vznikl v roce 2016 a jehož smyslem bylo Twitteru dávat rady ohledně rozhodnutí týkajících se fungování platformy.

Musk se angažuje ve více oblastech, je například i šéfem automobilky Tesla či vesmírné společnosti SpaceX. Po převzetí Twitteru propustil nejvyšší management a zhruba polovinu zaměstnanců.

Tagy: