Ve veřejných budovách hygienické menstruační pomůcky zdarma, zavelelo Skotsko

Skákající ženy

Menstruační pomůcky zdarma

Skotský parlament v úterý jednohlasně schválil legislativu zajišťující bezplatný přístup k menstruačním pomůckám, jako jsou tampóny nebo vložky, ve veřejných zařízeních. Infomoval o tom web CNN.

Podle schváleného návrhu zákona musí nyní skotská vláda zřídit celonárodní systém, který umožní každému, kdo potřebuje hygienické menstruační pomůcky, se k nim zdarma dostat. Nově tak budou tyto produkty dostupné napříč veřejnými budovami včetně úřadů, škol a univerzit po celé zemi.

„Kampaň podpořila široká koalice včetně odborových svazů, ženských organizací a charitatativních organizací,“ uvedla ještě před hlasováním zákodárkyně Monica Lennonová, která s návrhem zákona v loňském roce přišla. „Skotsko nebude poslední zemí, která píše historii menstruační chudoby,“ dodala.

Signál světu, průkopnická legislativa...

Po schválení zákona Lennonová uvedla, že rozhodnutí bylo „signálem světu, že by mělo být dosaženo bezplatného univerzálního přístupu k menstruačním pomůckám“.

„Jsem hrdá za hlasování pro tuto průkopnickou legislativu, kterou se Skotsko stalo první zemí na světě poskytující bezplatné menstruační pomůcky všem, kteří je potřebují,“ uvedla na Twitteru skotská premiérka Nicola Sturgeonová.

Odhaduje se, že zákon by měl skotské daňové poplatníky stát do roku 2022 přibližně 8,7 milionu liber (zhruba 257 milionů korun) ročně v závislosti na počtu žen, které výhodu bezplatných hygienických pomůcek využijí.

Podle průzkumu Plan International UK z roku 2017 si jedna z deseti dívek ve Spojeném království nemohla dovolit koupit menstruační pomůcky. Šetření rovněž zjistilo, že téměř polovina všech dívek ve věku 14 až 21 let se za menstruaci stydí a zhruba polovina kvůli ní vynechala celý den ve škole.

Tagy: