Navštivte na podzim skrytý slovenský klenot – Národní park Muráňskou planinu

Tatry nebo Slovenský ráj navštívilo už mnoho Čechů, ale málokdo ví, že se Slovensko pyšní dokonce devíti národními parky! Mezi ty méně známé patří například Muráňská planina, která je ideální pro navštívení právě teď, v podzimním období.

Divoká krajina lesů a… syslů!

Jedná se o nádherný a rozhodně ne přelidněný kus krajiny uprostřed Slovenska, jejíž centrální část se pohybuje v nadmořské výšce od 1000 do 1400 m nad mořem. Protože se jedná o vápencovou krasovou desku, je krajina zbrázděná mnoha propastmi a na území parku se nachází i několik stovek jeskyní. Mezi nejkrásnější místa pro výlet patří například Hrdzavá dolina, vychutnat si můžete i vyhlídku z Poludnice anebo obdivovat tajemnou Ledovou jámu.

Vzhledem k divokému charakteru krajiny není divu, že se zde daří jejím zvířecím obyvatelům. V lesích se běžně vyskytují rysi, kočky divoké, vlci nebo dokonce medvědi, kteří se setkání s člověkem rádi vyhnou. Jednou z hlavních turistických atrakcí je však o mnoho přátelštější zvíře – sysel. Stačí si sednout poblíž jeho nory s jablkem a zvědavý sysel se brzy přijde podívat, jestli by náhodou jablko nebylo k snědku. Aktuálně se už poslední syslové odebírají k zimnímu spánku, ale jejich zvědavost si budete moci ověřit hned poté, co se z něj probudí, čili v březnu.

Muráňské buchty, zachráněná gastro specialita

Takzvané sysľovisko se nachází jen necelé 3 km od vesnice Muráň, která dala název celé oblasti. A není zdaleka jedinou atrakcí v této oblasti. Vystoupat můžete i na Muráňský hrad. Po zdolání převýšení 500 m se dočkáte odměny v podobě krásných výhledů a samotné zříceniny hradu, který byl ve své době dokonce třetí největší na Slovensku!

Jakmile se budete po objevování přírodních krás potřebovat občerstvit, zajděte si do místní pekárny na proslulé Muráňské buchty plněné třeba ovocnou marmeládou, tvarohem nebo mákem. Jejich tradici, která je více než 50 let dlouhá, se naštěstí povedlo před pár lety vzkřísit, a tak se můžete pustit do ochutnávání buchet velkých jako dlaň. Pokud chcete mít jistotu, že se na vás dostane právě vaše oblíbená příchuť, raději si je objednejte dopředu.

Jak cestovat v době pandemie?

Třetí vlna pandemie koronaviru prochází nejen Českou republikou a dalšími zeměmi, ale i sousedním Slovenskem. Navzdory tomu se plánů na podzimní relax a oddych u našeho nejbližšího souseda nemusíme vzdávat. Stačí se zorientovat v barvách místního covid automatu, který určuje, kam a za jakých podmínek se dá vycestovat. Před příjezdem k našim sousedům pak už stačí jen se zaregistrovat v systému eHranica, a poté se prokázat potvrzením o očkování.

Na rozdíl od jara se život na Slovensku nyní nezastavil. „Dodržování opatření je vzhledem k pandemii nevyhnutelné, ale pro všechny subjekty v cestovním ruchu je důležité, že můžou poskytovat svoje služby domácím i zahraničním hostům, i když s menšími omezeními. Slovensko má co nabídnout v každém ročním období. Nyní jsou to cyklotúry, ale i pěší turistika za přírodou či památkami. To jsou skvělé příležitosti k aktivnímu odpočinku, načerpání energie a budování imunity,“ uvedl Václav Mika, generální ředitel SLOVAKIA TRAVEL

Tagy:
Slovensko tip na výlet buchta podzim Tatry Česko Muráňská planina pandemie covidu-19 Národní park Muráňská planina Václav Mika