Momenty hrůzy v Ekvádoru. Video zachycuje ozbrojence ve škole, studenti barikádují dveře

Ekvádorem zmítá násilí poté, co v neděli uprchl z vězení šéf gangu Los Choneros Adolfo Macías, známý spíše jako Fito. Ozbrojenci v úterý přerušili živé vysílání státní televize TC a vtrhli také na univerzitu ve městě Guayaquil. Na sociálních sítích se šíří videa ze tříd, kde se studenti snažili blokovat dveře.

Jihoamerická země v posledních hodinách zažívá vlnu násilí, výbuchy a únosy policistů. Skupina ozbrojenců například přerušila vysílání státní televize TC, kde následně držela několik rukojmích. Ozbrojenci vtrhli také na univerzitu ve městě Guayaquil.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Našel se mobil, který vypadl z letadla. Expert nastínil příčiny nehody, pomůže i učitelův objev

Incident byl zaznamenán na videích, která na sociální síti X sdílela stránka Alerta Mundial. Na prvním videu je vidět, jak se studenti ukrývají v učebnách, zatímco se snaží zabarikádovat dveře židlemi a stolem.

Druhá nahrávka ukazuje studenty, jak se utíkají schovat poté, co se je pokusili unést ozbrojení muži.

Na dalším videu jsou pak vidět stovky studentů, kteří v panice prchají z univerzity.

V návaznosti na incident univerzita oznámila pozastavení činnosti na všech svých katedrách. „Vzhledem k nepokojům v zemi informujeme univerzitní komunitu, že jsou pozastaveny veškeré akademické a administrativní činnosti na všech katedrách univerzity v Guayaquilu,“ uvedla univerzita na svém Facebooku.

ATENCIÓN Universidad de Guayaquil informa la suspensión de todas sus actividades.

Posted by Universidad de Guayaquil on Tuesday, January 9, 2024

Kvůli násilnostem se vláda rozhodla vyhlásit mimořádný stav na 60 dní a zákaz nočního vycházení od 23:00 do pěti hodin ráno. Opatření zveřejnila poté, co z věznice v neděli uprchl Adolfo Macías, známý spíše jako Fito. Ten vede mocný gang Los Choneros, který má podle expertů na 8 000 členů. Podle agentur úřady považují Macíase za jednoho z nejnebezpečnějších lidí v zemi.

Země se stala tranzitem pro pašování drog a začaly v ní působit drogové kartely. Čelí také častým vzpourám ve věznicích. Útěk šéfa drogového gangu ukazuje, že se zločinecké skupiny zřejmě dokázaly infiltrovat do bezpečnostních složek, píše agentura AFP.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Záhada v USA: Rapper měl roky mučit ženu v garáži. Policie ji osvobodila, teď oba zase zmizeli

Tagy: