Bouřlivé dění v Ekvádoru: Z cely zmizel šéf mocného gangu, v zemi platí výjimečný stav

V Ekvádoru začal platit šedesátidenní výjimečný stav. Prezident Daniel Noboa jej dekretem vyhlásil poté, co z vězeňské cely zmizel odsouzený vůdce gangu. Informoval o tom zpravodajský server BBC. Adolfo Macías Villamar, známý spíše jako Fito, vede mocný gang Los Choneros, který patrně stojí za některými nepokoji ve věznicích v posledních měsících. Byl vězněn v křídle s maximální ostrahou ve městě Guayaquilu. Mimořádná opatření zahrnují pozastavení práva shromažďování a zákaz nočního vycházení.

Šestatřicetiletý Noboa se ujal úřadu před necelými dvěma měsíci. Je druhou nejmladší hlavou státu v historii země. Ve volbách zvítězil po kampani, kterou zastínila nebývalá míra násilí, včetně vraždy jiného kandidáta. Prezident uvedl, že výjimečný stav umožní armádě a policii převzít kontrolu nad věznicemi v celé zemi, připomíná web BBC.

ČTĚTE TAKÉ: V Gaze byl těžce zraněn populární herec. Hvězdu seriálu Fauda zasáhla střepina granátu

Zločinecké uskupení Los Choneros, jež má podle expertů na osm tisíc členů, kontroluje velkou část věznice La Regional, kde si trest odpykával Fito. Na sociálních sítích se již objevilo video, kde členové gangu drží v zajetí zaměstnance věznice a provolávají slávu šéfovi gangu. Trestanci rovněž píšou na dvory areálu, který je prozatím pod jejich nadvládou, krátké vzkazy, jimiž mu vyjadřují podporu. „S teroristy vyjednávat nebudeme a nepolevíme, dokud neobnovíme mír,“ zdůraznil Noboa.

„Skončila doba, kdy trestanci a celý organizovaný zločin s drogovými kartely diktují vládě, co má a nemá dělat,“ citoval projev prezidenta web CNN. O útěku šéfa gangu se však hlava státu nijak konkrétněji nezmínila.

V noci na úterý, tedy krátce po vyhlášení výjimečného stavu, policie na platformě X oznámila, že v zemi byli uneseni nejméně čtyři policisté, z toho tři policisté ve službě v pobřežním městě Machala. Jednoho policistu unesli v Quitu, hlavním městě země, tři lidé v automobilu se zatmavenými okny a bez poznávacích značek.

Fito je podezřelý mimo jiné z toho, že se loni podílel na vraždě prezidentského kandidáta Fernanda Villavicencia, kterému předtím vyhrožoval smrtí. Nepřítomnost zločince policie zaznamenala v neděli ráno. Nikde ve vězeňském křídle ho nenašla. Zatím není jasné, zda se Fitovi podařilo opustit areál, nebo se skrývá někde uvnitř.

Jeden z policejních velitelů uvedl, že útěk „nemůže ani potvrdit, ani vyvrátit“. Věznici podle něj prohledávají stovky policistů. Zařízení La Regional se nachází v rozsáhlém komplexu, v němž je umístěno celkem pět věznic a přes 12 tisíc vězňů. Fito zde za mřížemi strávil většinu z posledních 12 let. V srpnu byl nakrátko převezen do menší věznice La Roca ve stejném komplexu, která se považuje za bezpečnější kvůli nižšímu počtu vězňů. K jeho přesunu bylo zapotřebí tisíců vojáků.

Na sociálních sítích se objevily i fotografie z dřívějšího zatčení šéfa gangu Fita:

Zločinecký šéf již dříve z vězeňského areálu uprchl. V roce 2013 se spolu s dalšími 17 vězni dostal z věznice La Roca a uprchl na člunech po řece Daule, která s areálem hraničí. O čtyři měsíce později byl dopaden v domě své matky ve městě Manta a od té doby je ve vězení.

V prosinci 2020 převzal vedení Los Choneros. Gang, který je pojmenován podle své mocenské základny ve městě Chone, se zabývá především obchodem s drogami a vydíráním. Navázal spojení s mocným mexickým kartelem Sinaloa.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Drama na fotbalovém zápase. Mladého hráče postřelili, policisté pátrají po lovci

Tagy: