Skvělá show Šonky. Dováděl na Dolní Moravě, pilot podletěl rekordní visutý most

Martin Šonka rozšířil svoji sbírku dech beroucích kousků s letadlem. Prosvištěl pod novým mostem na Dolní Moravě.

Šonka podletěl most na Dolní Moravě

Že pilot Martin Šonka zvládne s letadlem neuvěřitelné kousky, už si zvykli nejen fanoušci v Česku, ale díky jeho působení v sérii Red Bull Air Race i po celém světě. Teď ve své domovině předvedl něco, co zatím nikdo neudělal. Na Dolní Moravě podletěl nový nejdelší visutý most na světě.

Most s názvem Sky Bridge 721 odvíjejícím se od jeho délky 721 metrů se za krátkou dobé své existence proslavil i za hranicemi České republiky. Americký časopis Time ho nedávno umístil na titulní stránku a k tomu ho zařadil mezi 50 nejlepších míst na světě.

A Šonka ve spolupráci se společností Red Bull rád hledá nová dobrodružství. Například loni závodil vzhůru nohama proti formuli 1 a teď ho stejně jako tisíce turistů nalákala nová atrakce na Dolní Moravě. „Nejtěžší bylo získání povolení. Ohledně létání jsem věděl, že je to skvělá lokace, kde se budu moct fantasticky vyřádit,“ popisoval vítěz Red Bull Air Race z roku 2018.

Zatímco turisté míří po svých na most a z něj se kochají, 44letému Šonkovi se naskytl pohled jako zatím nikomu jinému. Usedl do svého speciálu Extra 300 SR a v rychlosti kolem 350 kilometrů za hodinu při západu slunce most podletěl. K tomu ještě přidal bonus. „Povedlo se mi několik akrobatických kousků – nešlo jen o samotný rovný podlet pod lávkou, ale dělal jsem okolo ní například tři loopingy za sebou a další figury,“ vysvětlil bývalý pilot vzdušných sil Armády České republiky.

Šonka byl zvyklý podlétat Řetězový most v Budapešti vedoucí přes řeku Dunaj v rámci zmiňované série Red Bull Air Race. „Pod mostem jsem létal mnohokrát, v Česku to ale bylo poprvé,“ podotkl pilot. Nebyla to přitom premiéra jen pro Šonku. V tuzemsku doposud nikdo nedostal povolení prosvištět v letadle pod jakýmkoliv mostem.

Tagy: