Slavia pomohla umocnit trápení Arsenalu. Gunners prý potřebují ránu do obličeje

Arsenal prožívá v této sezoně krizi. Utkání v Evropské lize se Slavií nenaznačilo, že se v nejbližší době mělo něco změnit.

Fotbalisté Slavie si z prvního zápasu na půdě Arsenalu odvezli cennou remízu (zdroj: CNN Prima NEWS)

Už už vše směřovalo k tomu, že to bude Arsenal, kdo bude mít pro odvetu velkou výhodu. Jenže ve čtvrtfinále Evropské ligy proti pražské Slavii z velkého množství šancí vytěžil jediný gól, který v nastavení druhého poločasu anuloval Tomáš Holeš. Výsledkem je mdlá remíza 1:1, jež pasuje do neúspěšného období klubu. Servítky si ohledně „kanonýrů“ a jejich krize nebral jejich bývalý obránce Martin Keown.

„Už v prvním poločase byli hráči Arsenalu nervózní. Nevypadali jako tým, který před pár týdny dotáhl zápas s West Hamem (z průběžného skóre 0:3 srovnali na 3:3, pozn. red.). Zdá se mi, že Arsenal není v utkáních vůbec proaktivní. Potřebují, aby je někdo profackoval nebo jim dal ránu do obličeje, aby se probudili a začali hrát,“ uvedl Keown ve studiu stanice BT Sport.

Dlouho se zdálo, že Arsenal ve čtvrtek večer na domácím Emirates Stadium gól nevstřelí. Zakončení jeho hráčů ve velkých šancích směřovala mimo bránu Ondřeje Koláře, Willian pak ve druhém poločase nastřelil tyč, útočník Alexandre Lacazette trefil spojnici.

Až v 86. minutě proměnil úprk z pravé strany Nicolas Pépé. Jenže Slavia nic nezabalila a z rohového kopu v nastavení vykouzlila gól díky hlavičce Tomáše Holeše.

Z posledních čtyř soutěžních zápasů nevyhrál Arsenal ani jeden. V tabulce Premier League je až na desátém místě a ve vzduchu visí nejhorší umístění od sezony 1994–1995. Tehdy byli „kanonýři“ 12. Za poslední roky se pořadím propadají stále hlouběji: V sezoně 2018–2019 byli pátí, v ročníku 2019–2020 skončili osmí.

39letý trenér Mikel Arteta, který se týmu ujal v roce 2019, je v ohrožení.

„Bude to teď mít složité. Vede tým, ale nedokáže ho přinutit k reakci. Dělají zbytečné chyby, které je stojí dobré výsledky. Je to pořád stejná pohádka, Arsenal rozdává soupeřům šance dát gól... Je to katastrofický výsledek, ale ještě není konec,“ podotkl Keown, jenž za Gunners odehrál přes 300 zápasů, směrem k odvetě se Slavií.

Pochvala za posazení kapitána

Legenda Arsenalu Artetu pochválila aspoň za to, že se nebál posadit kapitána Pierra-Emericka Aubameyanga. Rodák z francouzského Lavalu reprezentující africký Gabon, vlast svého otce, prožívá nejhorší sezonu na ostrovech. Přesto dostal novou smlouvu, která mu zaručuje do konce června 2023 roční příjem v přepočtu 391 milionů korun, tedy přes milion denně.

„Je to velké rozhodnutí. Nedávno ho nenasadil do sestavy kvůli tomu, že přišel pozdě na trénink, teď kvůli poslednímu výkonu. To je pro mě důležitější. Je to příklad pro mladé hráče – pokud může být kapitán vyřazen ze základní sestavy, znamená to, že se na nikoho nevztahují žádné výjimky. To je správně,“ řekl 54letý Keown.

Sám Arteta své svěřence nepokáral, nenaznačil něco jako nutné profackování, které doporučoval Keown.

„Myslím si, že do toho vložili úplně všechno. Proti takovému soupeři, s nímž podstupujete spoustu individuálních soubojů, se hraje opravdu složitě, ale v určitých momentech jsme si vedli velmi dobře. Byli jsme mnohem agresivnější a ctižádostivější, aby se hrálo přesně tak, jak jsme chtěli, a vytvořili jsme si velké šance,“ uvedl mladý španělský trenér, někdejší hráč Arsenalu.

„Naprosto věřím tomu, že můžeme vyhrát odvetu, jinak bych tady neseděl,“ dodal na tiskové konferenci.

Tagy:
SK Slavia Praha fotbal sport Evropská liga Pierre-Emerick Aubameyang Mikel Arteta Arsenal FC Michael Keown