Slavia si Ligu mistrů nezahraje. Balón do sítě Ferencvárose dotlačila jen jednou

Slavia se do letošního ročníku Ligy mistrů neprobojovala. V domácí odvetě 3. předkola proti Ferencvárosi nedokázala smazat dvoubrankové manko z úvodního utkání v Budapešti. Gól Lukáše Masopusta ze 36. minuty na postup nestačil. Ke druhé brance favoritovi nepomohlo ani vyloučení hostujícího Eldara Čiviče v 84. minutě.

Slávistům nevyšel útok na třetí start ve skupině Ligy mistrů. V kvalifikaci neuspěli pošesté z posledních sedmi účastí, pod trenérem Jindřichem Trpišovským se dostali do hlavní fáze prestižní soutěže při jediném ze čtyř pokusů. Červenobílí zároveň přišli o možnost získat prémii 15,64 milionu eur (397,4 milionu korun) za postup do skupiny Ligy mistrů. V případě, že by zvládli 4. předkolo Evropské ligy, inkasovali by za účast ve skupině v přepočtu zhruba 92 milionů korun.

Slavii po úterním vyřazení čeká 4. předkolo Evropské ligy, v němž se utká s Legií Varšava. Červenobílí rozehrají dvojzápas ve čtvrtek 19. srpna doma v Edenu. Pokud by neuspěli, přešli by do skupiny nově vzniklé Evropské konferenční ligy.

Trenér Trpišovský udělal čtyři změny v základní sestavě oproti úvodnímu utkání v Budapešti. Kvůli zdravotním problémům chyběli Ševčík se Zimou, místo něhož se zatáhl na stopera Holeš. Od začátku nově nastoupili záložníci Hromada s Olayinkou a útočníci Schranz s Teclem, kterého Pražané ještě před prvním zápasem s Ferencvárosem dopsali na pohárovou soupisku.

Červenobílí, kteří si stejně jako soupeř nechali odložit uplynulé kolo domácí ligy, podle očekávání více drželi míč, jako první ale zahrozil maďarský šampion. V 19. minutě se dostal do úniku Nguen a slávisty zachránil brankář Kolář.

V 25. minutě na druhé straně Stanciu z přímého kopu z nadějné pozice přestřelil a chvíli nato Hromadův pokus srazila obrana na roh. Ve 34. minutě trefil protihráče také z druhé vlny nabíhající Tecl.

Drtivý tlak druhý gól nepřinesl

Za další dvě minuty už červenobílí otevřeli skóre. Sima, který už v 16. minutě nahradil zraněného Olayinku, se protáhl po levém křídle a nabíhající Masopust bez problémů sklepl míč do sítě. Reprezentační záložník skóroval za Slavii poprvé od března.

Po změně stran Pražané stupňovali tlak. Po hodině hry upadl ve vápně domácí Bah, ale sudí Stieler penaltu neodpískal. Krátce nato protáhl gólmana Ferencvárose Dibusze Stanciu, který následně v 72. minutě přízemní střelou z hranice vápna těsně minul.

Vítěz posledních tří sezon maďarské ligy po přestávce nedokázal udržet míč a byl neustále pod tlakem. Po dalším závaru se neprosadil ani Kačaraba. Bývalý sparťan v dresu Ferencvárose Čivič neprožil povedený zápas. Mezi 79. a 84. minutou si vysloužil dvě žluté karty a musel předčasně ze hřiště.

Slávisté si v přesilovce znovu vytvořili tlak. Holešova i Kuchtova rána ale byly zblokované, Musa hlavičkoval mimo a v poslední velké šanci během pětiminutového nastavení Bah z hranice vápna přestřelil.

Slavia Praha – Ferencváros Budapešť 1:0 (1:0)

Branka: 36. Masopust. Rozhodčí: Stieler–Gittelmann, Beitinger (všichni Něm.). ŽK: Oscar, Traoré–Charatin, Zachariassen, Uzuni, Čivič, Kovačevič, R. Mmaee. ČK: 84. Čivič. První zápas: 0:2, postoupil Ferencváros.

Slavia: Kolář–Bah, Holeš, Kačaraba, Oscar–Hromada (65. Traoré), Stanciu–Masopust (75: Musa), Schranz (65. Plavšič), Olayinka (16. Sima) – Tecl (65. Kuchta). Trenér: Trpišovský.

Ferencváros: Dibusz–Wingo, Blažič, S. Mmaee (46. Kovačevič), Čivič–Charatin, Lajdúní–Nguen (67. R. Mmaee), Botka (78. Zubkov), Uzuni–Zachariassen (71. Somália). Trenér: Stöger.

Tagy:
Německo Budapešť SK Slavia Praha Liga mistrů fotbal předkolo Jindřich Trpišovský Lukáš Masopust Ferencváros Budapešť Liga mistrů UEFA Evropská liga UEFA Legia Warszawa Ferencvárosi TC