Příliš sebevědomý Kolář? Ať se nemění, Slavia z jeho riskování jinak těží, říká Blažek

Hru nohama má výbornou, na svém postu nejlepší v tuzemské lize. To se o Ondřeji Koláři ze Slavie Praha traduje dlouho a opravdu v Česku těžko hledat gólmana, který by oporu mistra v tomto ohledu předčil. Problém je, že si možná Kolář věří občas až příliš, což červenobílé stálo za poslední týden dva laciné góly. K tématu se pro CNN Prima NEWS vyjádřila brankářská ikona Jaromír Blažek.

Druhý gól z laciné kategorie může mít fatální následky, byť v tomto případě nelze branku kompletně hodit na Koláře. Slavia hrála ve středu první zápas 3. předkola Ligy mistrů na hřišti maďarského Ferencvárose, ve kterém padla 0:2 a značně si zkomplikovala cestu do play-off. Tým z Budapešti šel do vedení těsně před poločasem.

Stoper Slavie Taras Kačaraba pod tlakem zahrál malou domů na slávistického brankáře. Na první pohled šlo o snadné sousto pro gólmana, který tak exceluje ve hře nohama. Jenže těsně před kopačkou Koláře katapultoval míč do vzduchu jeden z drnů na pažitu v Groupama Areně a na světě byl velmi nešťastný vlastní gól.

Někdo říká, že s tím Kolář nemohl nic dělat, jiný tvrdí, že se měl k míči postavit odlišně a malé tragédii zabránit. Každopádně při gólu si leckdo ihned vzpomněl na to, že 26letý rodák z Liberce se o pár dní dříve při ligovém duelu v Teplicích snažil ukličkovat ve vlastním vápně soupeře tak dlouho, až nakonec udělal chybu a dostal zbytečný gól. V tomto případě ale Slavia zvládla vyhrát (3:1).

„Někdo by ho z tý hrušky měl sundat. Tohle je prostě nekoncentrace, podcenění.“ „Už ho konečně posaďte na lávku, frajera!“ „Sorry, ale tohle už je na pár facek.“ „Sebevědomí je dobrá věc, ale pokora musí být taky.“ To je výběr z twitterových reakcí, které vznikly po neúspěchu s Ferencvárosem.

Kopací výbava Koláře je skutečně výjimečná, ale zvláště slávistickým fanouškům lehce dochází trpělivost se situacemi, kdy si brankář troufá i ve chvílích, kdy nemusí. A že je občas ležérní.

„K zápasu na Ferencvárosi – míč se hýbnul opravdu nepředpokládaným způsobem. Každý to vidí automaticky tak, že za to může brankář,“ vykládá pro CNN Prima NEWS Jaromír Blažek, bývalý gólman, který největší část kariéry strávil v týmu arcirivala Slavie Sparty Praha, byť začínal právě ve Vršovicích. „Kdybych stál v bráně já, taky mi to tu nohu přeskočí a také pak přiznám, že jsem udělal chybu,“ dodává s odkazem na to, že si Kolář posypal hlavu popelem.

Už byl možná příliš nahoře

Kolář se při smolném okamžiku utkání s Ferencvárosem už rozhlížel, kam by posléze mohl rozehrát, ale pak přišel onen nečekaný skok míče. „Musíte se rozhodnout opravdu během chviličky. Nabízí se více řešení, on se rozhodl tak, jak se rozhodl – že si balon zpracuje,“ vysvětluje Blažek.

Brankáři „sešívaných“ by za jeho sebevědomý způsob práce s míčem nespílal. „Tak to po něm ve Slavii chtějí, zkrátka to k němu patří. A kdyby hru změnil, nebyl by to on, nebyl by tak jedinečný. Celá hra Slavie je založená na tom, že bude předvádět to, co předvádí. A riskovat,“ říká někdejší gólman, který má 14 reprezentačních startů.

K předchozímu kiksu strážce brány úřadujícího mistra v Teplicích podotýká: „Tam ho to velké sebevědomí možná trochu vytrestalo. Už byl pravděpodobně příliš nahoře. Zřejmě se do toho přidala ještě nesoustředěnost, ale do hlavy mu nevidím.“

Nemyslí si, že by teď mělo nastat období, kdy bude chyb v Kolářově podání více. I skrze uvedenou velkou sebedůvěru, která by měla zajistit, že se svěřenec Jindřicha Trpišovského z předchozích zápasů jakkoliv nezhroutí. „Je to o tom, jak se cítíte před každým utkáním, jak do něj vstoupíte. Někdy hned po prvním odkopu víte, že je něco špatně. A pak je to špatně celý zápas. Podle mě se bude pořád držet svého stylu. Možná si jen dá trochu většího bacha,“ konstatuje Blažek.

Kolář platí za prototyp moderního gólmana, zkrátka v těch nejlepších klubech je nyní poptávka po brankářích, kteří mají dokonalé kopací dovednosti. V očích Blažka se na tento atribut hledí až příliš.

„Brankář musí především mužstvu pomoct tím, jak chytá, až pak tím, jak rozehrává. Ale dobrá hra nohama je zkrátka dnes podmínka. Každopádně je to podobné jako s krajními beky – všichni říkají, že hledáme ofenzivní obránce. Je sice hezký, že dají šest krásných centrů za zápas, nicméně když jdou přes jeho stranu dva góly v utkání, je to špatně. Obránce musí především dobře bránit, až pak ať útočí,“ říká.

48letý Blažek ještě nedávno trénoval mládežnické gólmany Bohemians 1905, teď se stará o brankáře v druholigovém Ústí. A pokouší se ohlížet na trend. „Snažím se to dělat vyváženě, ať tam je předně chytání, ale samozřejmě i práce nohama. V trénincích se teď brankáři často zapojují i do herních cvičení s hráči z pole. Různé narážečky a podobné věci. Gólmani jsou zkrátka v současné době se zbytkem týmu spojení hodně,“ uzavírá.

Tagy: