Slávisti, jste rasističtí simulanti! Snad vás vyloučí, zlobí se fanoušci Rangers

Čtvrteční fotbalová bitva mezi Slavií a Glasgow Rangers má třaskavou dohru na sociálních sítích. Emocemi nabité osmifinále Evropské ligy vyprovokovalo fanoušky obou klubů k hodně drsným hádkám. Nerozjitřily je ani tak výhra a postup českého týmu, jako surová hra skotského výběru a údajná rasistická poznámka slávistického obránce Ondřeje Kúdely.

Místy to ani nepřipomínalo fotbal. Fotbalisté Rangers ve čtvrtečním duelu Evropské ligy proti Slavii předvedli spoustu ostrých zákroků, hned za dva z nich dostali červenou kartu. Hlavně okamžik před tou první byl hrůzostrašný: Kemar Roofe svým kung-fu kopem způsobil brankáři Ondřeji Kolářovi zlomeninu čelní dutiny.

Po skončení utkání však nebyli naštvaní ani tak pokopaní slávisté, jako spíš domácí Rangers. Po porážce 0:2 spílali soupeřově obránci Kúdelovi, jelikož podle nich na hřišti rasisticky urazil Glena Kamaru. Český reprezentant byl ještě v útrobách stadionu zbit, jeho i spoluhráče musela z místa evakuovat policie.

Slavia následně nařčení z rasismu odmítla, stejně tak i samotný Kúdela. Na sociálních sítích to přesto bublá skotskou zlobou, fanoušci Rangers soupeřům vzkazují třeba toto:

„Jste rasistický klub! Póvl!“

„Jste obyčejní simulanti a podvodníci. I za to zranění si váš brankář může sám – měl se líp dívat.“

„Takové věci se prostě ve fotbale stávají, vy panenky!“

„Kúdela a Slavia? Nechutný hráč, nechutný tým.“

„Těším se, až vás v dalším kole někdo zadupe do země.“

„Pokud vás nevyloučí z Evropské ligy, pak by měli fanoušci z celého kontinentu tuhle soutěž bojkotovat.“

„Nejde o první případ rasismu v českém fotbale.“

„Pokud si vygooglujete heslo rasismus v České republice, pak zjistíte, že jde o velký problém. Hráči tmavé barvy pleti jsou soupeři běžně rasisticky uráženi, týden co týden se z tribun nese napodobování opičích skřeků.“

Kvůli spoustě vulgarit lze zmínit jen některé vzkazy. Po extrémně vypjaté bitvě se k nim na internetu nejednou snižují i nazlobení čeští fanoušci, právě na rasistické zprávy od příznivců Slavie si ostatně na svém Instagramu dlouho po skončení utkání stěžoval i Roofe, pachatel děsivého faulu na Koláře.

Fandové pražského klubu ovšem na skandální zápasovou dohru reagují i jinak. Poukazují, že to není poprvé, co Rangers protivníka osočují ze společensky nepřijatelného chování. Hráči Connor Goldson a Alfredo Morelos si podobně před několika měsíci stěžovali na údajné homofobní urážky od Michaela Gardynea z dalšího skotského celku Ross County. Glasgowský kouč Steven Gerrard i tehdy jako teď nabádal zodpovědná místa, aby se kauzou urychleně zabývala. Skotský fotbalový svaz to udělal, Gardynea však nakonec obvinění zprostil.

A tohle je ještě zajímavější: Problémy s údajným rasismem měli totiž paradoxně už dříve jak fanoušci Rangers, tak samotný Gerrard. Klub se kvůli tomuto problému musel několikrát smířit s částečným uzavřením stadionu. A bývalou liverpoolskou hvězdu zase v roce 2015 obvinil z nepřípustných rasistických poznámek někdejší spoluhráč El-Hadji Diouf.

„Gerrard nikdy neměl moc v lásce lidi tmavé barvy pleti,“ tvrdil Diouf.

Jen pro pořádek: Gerrard to tehdy popřel. Stejně jako nyní Kúdela.

Tagy:
rasismus Instagram SK Slavia Praha fotbal Česko fanoušci Evropská liga Glasgow Rangers Steven Gerrard Rangers FC Kemar Roofe Connor Goldson Alfredo Morelos