Gymnastická ikona bojuje o život. Pětinásobná medailistka z olympiády nedokáže sama dýchat

Bývalá americká olympionička Mary Lou Rettonová už více než týden bojuje o život. Gymnastka, která jako první reprezentantka své země na olympijských hrách vybojovala zlato ve víceboji, zápasí se vzácnou formou zápalu plic. Podle slov její dcery nemůže sama dýchat a leží na jednotce intenzivní péče.

„Moje úžasná máma, Mary Lou, bojuje o život. Není schopná sama dýchat a už přes týden leží na jednotce intenzivní péče. Z respektu k ní a jejímu soukromí nebudu sdělovat další podrobnosti,“ uvedla v popisu sbírky na Spotfund, kterou na podporu své matky McKenna Kelleyová založila.

ČTĚTE TAKÉ: Tragické osudy českých sportovců: Život jim vzala zoufalost i nešťastná náhoda

Léčba 55leté sportovkyně, která nebyla pojištěná, je prý velmi nákladná. Sbírka měla za cíl vybrat 50 tisíc dolarů. Tato částka už byla překonána – ke středečnímu večeru dorazilo více než 270 tisíc dolarů.

„Moje sestry Skyla, Shayla, Emma i já děkujeme každému za projev lásky a podpory naší mámě. Je na jednotce intenzivní péče a pokračuje v boji. Dostává se jí úžasné lékařské péče. Díky taky všem doktorům a sestrám,“ pronesla v příspěvku na Instagramu.

Rettonová jako první Američanka v historii vybojovala zlato ve víceboji na olympijských hrách – v Los Angeles v roce 1984. Na stejných hrách pak získala ještě dvě stříbrné a dvě bronzové medaile. Po těchto úspěších byla vyhlášena sportovcem roku.

Po skončení gymnastické kariéry se objevila v několika filmech a televizních pořadech, zatančila si i v pořadu Dancing With the Stars. V roce 1997 byla uvedena do mezinárodní gymnastické síně slávy.

Tagy: