Sledujte RADAR: Na Česko se žene další bouřková smršť. Hrozí i tornádo, varoval meteorolog

Počasí 22.6.2023 6:08

Nejvyšší teploty se ve čtvrtek na některých místech Česka vyšplhají až na 35 °C. Český hydrometeorologický ústav varuje před velmi silnými bouřkami. V nich se můžou vyskytnout nárazy větru o rychlosti kolem 110 km/h, větší kroupy a také přívalový déšť. Ve čtvrtek budou podmínky v atmosféře na extrémní úrovni a hrozí i výskyt tornáda, upozornil meteorolog Josef Hanzlík. Přeháňky a bouřky se očekávají také v pátek.

Nad střední Evropou se vlní studená fronta, před kterou k nám vyvrcholí příliv velmi teplého vzduchu od jihu. Ve čtvrtek bude obloha většinou polojasná, ojediněle se vyskytnou přeháňky. Večer bude ale oblačnosti přibývat a na západě území se očekávají přeháňky nebo i velmi silné bouřky. „V bouřkách se mohou vyskytnout nárazy větru kolem 90 km/h, větší kroupy a přívalový déšť,“ uvádí meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Situaci po celý den bedlivě monitoruje redakce CNN Prima NEWS. Aktuální informace i detailní předpovědi sledujte zde:

Nejvyšší teploty by se měly pohybovat mezi 29 až 33 °C, v Čechách ojediněle vystoupají až na 35 °C. Vát bude slabý proměnlivý, postupně mírný jihovýchodní vítr rychlostí 2 až 5 m/s, který se bude později večer měnit na západní a v bouřkách přechodně zesílí.

V noci na pátek meteorologové očekávají oblačnou až zataženou oblohu. Ojediněle se od západu objeví přeháňky nebo i velmi silné bouřky. Nejnižší teploty klesnou na 19 až 15 °C, na jihovýchodě se budou pohybovat kolem 21 °C. Vát bude slabý jihovýchodní vítr rychlostí 3 až 7 m/s, který se bude měnit na západní a v bouřkách přechodně zesílí.

Meteorologové vydali výstrahy

Kvůli hrozbě extrémně silných bouřek vydal ČHMÚ výstrahu. „Nárazy větru budou lámat větve, vyvracet stromy. Nebezpečí představují také velké kroupy, které mohou být i kolem pěti centimetrů, a blesky,“ uvádějí meteorologové ve výstraze s tím, že lokálně se očekává přívalový déšť s možným intenzivním odtokem vody ze svahů, rychlým rozvodněním malých toků a zatopení podchodů, podjezdů a sklepů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ideální podmínky pro supercelu v Česku. V jedné z deseti přijde tornádo, upozorňuje meteorolog

Podle meteorologů lze očekávat škody na majetku, výpadky v energetice, problémy v dopravě apod. „Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty, případně i kroupami,“ varují meteorologové.

Situaci ve vašem kraji můžete sledovat skrze radar:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii.

Výstraha před extrémně silnými bouřkami platí pro střední a západní Čechy od čtvrtečních 18 hodin do pátečních čtyř hodin ráno. Pro východní Čechy, Moravu a Slezsko meteorologové vydali výstrahu před velmi silnými bouřkami. Ta platí od čtvrtečních 22 hodin do pátečních 7 hodin ráno. „Očekává se možný výskyt velmi silných bouřek s nárazy větru kolem 90 km/h, kroupami kolem 2 cm a krátkodobým intenzivním deštěm,“ varuje ČHMÚ.

Podle meteorologa Josefa Hanzlíka budou ve čtvrtek podmínky v atmosféře na extrémní úrovni. „Aktivita energie v atmosféře, střih větru, helicita společně s vlhkostí jsou základními prvky pro vznik supercelární bouřky. V deseti procentech z nich se objevují tornáda,“ vysvětlil s tím, že výskyt tornáda se těžko předpovídá, přestože existuje skupina bouřkových expertů, kteří jsou schopni na základě odrazů radaru najít místa, kde hrozí největší nebezpečí. „I tak ale neumíme říct, že se objeví. Nicméně můžeme upozornit na jeho riziko v nějakém kraji,“ upřesnil.

Meteorologové zároveň vydali výstrahu před vysokými teplotami. Hrozí nebezpečí přehřátí a dehydratace. „Doporučuje se dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami a omezit tělesnou zátěž v poledních a odpoledních hodinách,“ uvedli meteorologové ve výstraze. Důrazně varují, aby lidé nenechávali děti ani zvířata na přímém slunci, zvláště v zaparkovaných automobilech.

Na víkend se ochladí

Oblačno až zataženo bude také v pátek. Místy se vyskytnou přeháňky nebo občasný déšť. Na Moravě a ve Slezsku se místy objeví i bouřky. Večer bude srážek i oblačnosti ubývat. Nejvyšší teploty se budou pohybovat od 18 °C na západě do 29 °C na jihovýchodě a východě. Vát bude mírný, postupně čerstvý západní až severozápadní vítr rychlostí 4 až 8 m/s, s nárazy kolem 15 m/s. Později večer bude vítr částečně slábnout.

V sobotu bude obloha oblačná a místy se vyskytnou přeháňky. Během dne ale bude srážek i oblačnosti ubývat. Nejvyšší teploty dosáhnou na 21 až 25 °C. Vát bude mírný severozápadní vítr rychlostí 2 až 6 m/s.

V neděli meteorologové předpovídají většinou polojasno. Při zvětšené oblačnosti se ojediněle vyskytnou přeháňky. Nejvyšší teploty dosáhnou na 22 až 26 °C, vát bude slabý proměnlivý nebo severní vítr rychlostí 1 až 4 m/s.

Tagy: