Sledujte speciál 360°: Rok s koronavirem zhodnotí Vojtěch, Maďar, Smejkal i Kubek

Adam Vojtěch, Rastisav Maďar, Petr Smejkal, Milan Kubek

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Česko si připomíná rok s pandemií koronaviru. Ze světového lídra se Česká republika propadla téměř na dno evropského žebříčku. Jak ovlivnila globální pandemie životy a co bude dál? Ve speciálu 360° Pavlíny Wolfové odpoví bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, prezident České lékařské komory Milan Kubek a epidemiologové Rastislav Maďar a Petr Smejkal. Sledujte je živě od 20 hodin na televizi CNN Prima NEWS nebo v tomto článku.

Za rok se koronavirem v Česku nakazilo přes 1,2 milionu lidí, zemřelo jich přes 20 tisíc a v nemocnicích leží ve vážném stavu přes 1 500 pacientů. Nakažených je v současné době nejvíce lidí za celou dobu epidemie. Podle prezidenta Miloše Zemana se ale země nenachází uprostřed národní katastrofy. „Jsme v situaci, kdy – i když někteří lamentují – se tato katastrofa blíží svému konci,“ řekl Zeman ve speciální nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS, v níž zároveň zhodnotil rok s koronavirem.

Podle Zemana je klíčovou cestou z krize vakcinace. Odhaduje, že nejpozději v září tohoto roku by mohla být proočkována velká většina tuzemské populace a v tu chvíli pandemie skončí.

Premiér Andrej Babiš zase v Partii připomněl, že nikdy neodstoupí, protože od rána do večera bojuje za vakcíny. „Já jsem obchodník, a kdyby to měli zařizovat úředníci z ministerstva, ještě nic nemáme,“ rozohnil se v pořadu. Minulý týden odhadoval, že na „výročí“ prvního potvrzeného případu kononaviru v Česku bude situace úplně nejhorší za celý dramatický rok. A moc se nepletl.

V nemocnicích zbývají poslední volná lůžka

Čísla nově nakažených i hospitalizovaných stále rostou a v nemocnicích zbývají poslední volná lůžka. To vše rok poté, co tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) veřejnosti v neděli 1. března 2020 oznámil, že v Česku došlo k prvním třem případům nákazy covidem.

Jedním z nejbližších Vojtěchových pomocníků v boji s pandemií byl epidemiolog Rastislav Maďar, který ale v průběhu srpna na svou funkci v pracovní skupině ministra zdravotnictví rezignoval. Kromě Vojtěcha a Maďara bude hostem speciálního vysílání ještě epidemiolog z Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Petr Smejkal, podle Babiše možná nová „tvář pandemie“. A do debaty se zapojí i prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Sledujte speciální vysílání nejen s odborníky, ale také s vybranými politiky v pondělí 1. března od 20 hodin na CNN Prima NEWS.

Tagy: